Lemken en Krone ontwikkelen autonome trekker

Werktuigenbouwers Lemken en Krone slaan de handen ineen voor de bouw van een autonoom rijdende werktuigendrager. Onder de naam 'Combined Powers' wordt de VTE-robot komend jaar verder getest.

Lemken+en+Krone+ontwikkelen+autonome+trekker
© Lemken Krone

De VTE-zelfrijdende trekker bestaat uit een diesel-elektrische hybride aandrijfunit op vier even grote wielen, met achterop de traditionele driepuntshef, aftakas en hydrauliekoverbrenging. Het totale diesel-elektrische vermogen van de VTE komt uit op 170 kilowattuur (230 pk). Dit vermogen wordt elektrisch overgebracht op de rijaandrijving en de aftakas.


Krone en Lemken zijn al geruime tijd aan het testen, zoals hier met een Krone-frontmaaier.
Krone en Lemken zijn al geruime tijd aan het testen, zoals hier met een Krone-frontmaaier. © Lemken Krone VTE

Bij de gezamenlijke ontwikkeling zijn de fabrikanten uitgegaan van het werktuig dat de trekker moet aansturen via de TIM- en Isobus-communicatie. De VTE is zowel als trekkend uit te rusten, met bijvoorbeeld een cultivator, als duwend, met bijvoorbeeld een frontmaaier. Afgelopen jaar hebben beide bedrijven de VTE uitgebreid getest met cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken.


De VTE is zowel duwend met frontmaaier als trekkend met bijvoorbeeld een cultivator te gebruiken.
De VTE is zowel duwend met frontmaaier als trekkend met bijvoorbeeld een cultivator te gebruiken. © Lemken Krone VTE

Voor het navigeren zijn veel sensoren aangebracht voor de veiligheid, maar ook om het werkresultaat te controleren. Een cabine voor de bestuurder ontbreekt. Bediening gaat op afstand en werkbonnen en data zijn over te brengen via de communicatiemodule van Agrirouter.

Op mobiele apparaten voor de bediening is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met alle actuele data voor robot en werktuig. Lemken en Krone ontwikkelen de machine vooral om een antwoord te bieden op het dreigende arbeidstekort in de landbouw.


Voor de bediening op afstand is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met actuele machinedata, realtime camerabeeld en de te bewerken oppervlakte.
Voor de bediening op afstand is een uitgebreid dashboard ontwikkeld met actuele machinedata, realtime camerabeeld en de te bewerken oppervlakte. © Lemken Krone VTE

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer