HAS Hogeschool onderzoekt positie moeder tijdens overname

Vierdejaarsstudenten aan HAS Hogeschool in Den Bosch doen onderzoek naar de positie van de moeder tijdens de overname van een agrarisch familiebedrijf.

HAS+Hogeschool+onderzoekt+positie+moeder+tijdens+overname
© NAJK_BNDR

In de enquête 'Boerin tussen twee vuren' stellen de studenten Veehouderij en Bedrijfskunde en agrifoodbusiness vragen over de overname van een agrarisch familiebedrijf, de rol die de moeder hierin speelt en de mogelijke andere partijen die erbij zijn betrokken.

'Vaak worden moeders vergeten tijdens de overname, het draait toch meestal om de man en de zoon of dochter die het bedrijf overneemt', motiveert een van de studenten Roos Kaashoek de aanleiding voor het onderzoek.

Volgens Kaashoek kan de moeder juist een belangrijke rol spelen bij de overname. 'Moeders bemiddelen veelal tussen de partijen. Tijdens de overname is het vaak lastig om over over emoties te praten. Vrouwen praten gemakkelijker over gevoelens dan mannen, blijkt uit een ander onderzoek. De rol van de moeder zou kunnen zijn dat zij bepaalde emoties bespreekbaar kan maken, bijvoorbeeld over het loslaten van het bedrijf door de ouders.'


De HAS in Den Bosch en andere agrarische scholen willen met de uitkomsten van het afstudeeronderzoek betrokkenen adviseren en begeleiden tijdens de overname van een agrarisch familiebedrijf. Het uiteindelijke doel is de oprichting van een Kenniscentrum voor bedrijfsovername, waar opvolgers, overdragers en andere gezinsleden kunnen worden geholpen bij de overname. Het jonge boerenfonds die de rijksoverheid begin 2020 introduceerde, financiert het onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer