Derk Boswijk: 'Gebrek aan perspectief is gemiste kans van de ministers'

Het hoofdlijnendebat LNV ging voornamelijk over de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt het debat onbevredigend en begrijpt de onvrede die in verschillende provincies is ontstaan.

Derk+Boswijk%3A+%27Gebrek+aan+perspectief+is+gemiste+kans+van+de+ministers%27
© Dirk Hol

Wat is uw afdronk van het debat?

'Inhoudelijk goed, maar toch onbevredigend. Twee keer hebben we het eigenlijk niet echt af kunnen maken. Door het grote aantal deelnemers was er weinig kans om echt door te vragen op bepaalde onderwerpen.'

Je kunt dit nog scharen onder opstartproblemen, maar er moet wel wat gebeuren

Derk Boswijk, CDA-Tweede Kamerlid

Op welke onderwerpen doelt u?

'Ik had meer willen horen over of fabrieken naast Natura 2000-gebieden dezelfde behandeling krijgen als agrobedrijven. In het coalitieakkoord staat dat alle sectoren evenredig aan de lat staan. Dat zeg ik niet om een uitweg te zoeken, maar wil je mensen aan tafel krijgen, dan moet je het gevoel geven dat iedereen eerlijk wordt behandeld.'


Begrijpt u de onrust die in provincies is ontstaan?

'Ja, de ministers hadden samen met de stikstofaanpak ook met het perspectief moeten komen. Hoe gaan we het verdienmodel verbeteren, hoe zien langjarige contracten met de retail eruit, hoe helpen we boeren met de oprichting van terreinbeherende organisaties? Door eerst met de stikstofaanpak te komen is het alleen het zuur en niet het zoet. Ik geloof dat de ministers er goed in zitten, maar het is wel een gemiste kans.'


Denkt u dat de ministers alsnog voldoende regie kunnen pakken?

'Dat denk ik wel. Ze zijn net begonnen. Je kunt dit nog scharen onder de opstartproblemen, maar er moet wel wat gebeuren. Ik vond de toon van de minister tijdens het tweede debat al positiever. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.'


Sommige partijen twijfelen of de provincies de gebiedsprocessen aankunnen. Hoe ziet u dat?

'Ik denk dat de provincies dit beter kunnen dan het Rijk. Maar ik deel de zorg dat het in de uitvoering echt een uitdaging wordt. Heel praktisch, er is een gebrek aan ecologen om alle gebieden te analyseren.'En nu wachten op de perspectiefbrief?

'Voor een deel, ja. Als Kamer hebben we nog de kans om met moties duidelijke opdrachten mee te geven aan de minister, zodat zij met perspectief kan komen naar boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer