'Onder (politieke) druk wordt alles vloeibaar'

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact op de landbouw. Voedselprijzen zijn wereldwijd gestegen waardoor voedselzekerheid onder druk komt te staan. Dit heeft vooral ernstige gevolgen in het Midden-Oosten en Afrika, die erg afhankelijk zijn van graanimport.

%27Onder+%28politieke%29+druk+wordt+alles+vloeibaar%27
© Persbureau Noordoost

De niet-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam Novib opende deze week een speciaal gironummer voor de dreigende hongersnood in Oost-Afrika. De regio heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met extreme droogte. Dit, in combinatie met de stijging van voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne, zorgt dat voedsel daar voor velen onbetaalbaar wordt.

De urgentie om de schade zoveel mogelijk te beperken, wordt in Brussel gevoeld. De Europese Commissie kwam afgelopen maand met nieuwe plannen om onafhankelijker te worden van Russisch gas en voedselzekerheid te waarborgen. Daarnaast zijn andere wetgevingsprocessen op pauze gezet. Begin maart was de commissie nog van plan om nieuwe wetgeving met natuurhersteldoelen voor te stellen. Maar gezien de situatie in Oekraïne, is dit maar op de lange baan geschoven.

Ik ben altijd kritisch geweest over wetgeving die van bovenaf oplegt dat agrarisch ondernemers grond uit productie moeten nemen. Zonder gebiedsgerichte aanpak heeft dit weinig meerwaarde voor de natuur en werkt het alleen maar productieverlagend. Wat dat betreft ben ik blij dat nieuwe natuurwetgeving wordt uitgesteld. Tegelijkertijd doen we er ook niet goed aan om al onze duurzaamheidsdoelen zomaar uit het raam te gooien door de oorlog in Oekraïne.

Kunstmestvervangers zijn nu geen Nederlands feest meer, maar Europees wordt het belang ervan ingezien

Jan Huitema (37) Melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Wat mij betreft laat dit juist zien dat dat we naar een circulaire landbouw toe moeten werken. Het komt nu extra slecht uit voor de boer dat we afhankelijk zijn van gas, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen uit landen zoals Rusland en China. De kosten rijzen de pan uit, waardoor het boereninkomen onder druk komt te staan. Daarom moeten we, juist nu, inzetten op innovaties die ons minder afhankelijk maken.

De toelating van mineralenconcentraat als alternatief voor kunstmest kan gelijk worden geregeld. De veldonderzoeken zijn gedaan en de wetenschappelijke criteria zijn opgesteld. De Europese Commissie moet alleen nog groen licht geven. Als reactie op de oorlog in Oekraïne heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin het oproept kunstmestvervangers toe te laten.

Kunstmestvervangers zijn nu geen Nederlands feest meer, maar Europees wordt het belang ervan ingezien. De politieke druk wordt steeds groter.


@jhuitema

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer