Oud-landbouwbestuurder David Luteijn overleden

Voormalig voorzitter David Luteijn van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij (ZLM) en het Koninklijk Nederlands Landbouw Comité is vorige week woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. De Zeeuwse akkerbouwer bracht het in zijn carrière van landbouwbestuurder tot Eerste Kamerlid en waarnemend commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

Oud%2Dlandbouwbestuurder+David+Luteijn+overleden
© ANP Persbureau

David Luteijn werd na het doorlopen van de Landbouwhogeschool in Wageningen begin jaren zeventig secretaris van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij. Al snel volgde het voorzitterschap van de ZLM.

In 1976 kreeg Luteijn de voorzittershamer van het Koninklijk Nederlands Landbouwcomité in handen, de koepel van de algemene gewestelijke landbouworganisaties. Tal van bestuursfuncties zouden volgen. Zo was hij voorzitter van de raad van toezicht van Rabobank Nederland en bestuursvoorzitter van de Cebeco Groep.


Senaatsfractie VVD

Van 1983 tot 1995 zat Luteijn namens de VVD in de Eerste Kamer. Daar was hij naast voorzitter van deze senaatsfractie ook landbouwwoordvoerder van de liberalen. In 1999 en 2000 was hij ruim een half jaar waarnemend commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

Luteijn gaf tot 2003 als voorzitter leiding aan het Integraal ontwikkelingsplan Westland dat de nieuwe ruimtelijke indeling van dit glastuingebied heeft vormgegeven. In dat jaar werd hij directeur van energiemaatschappij Delta in Zeeland, een functie die hij tot 2006 zou vervullen. Daarna vervulde hij nog diverse commissariaten en was hij voorzitter van de Zeeuwse ondernemersvereniging BZW Zeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer