Rechtbank Oost-Brabant onzeker over stalaanpassingen

Een uitspraak van de rechtbank van Oost-Brabant vergroot de onzekerheid over de in Noord-Brabant verplichte stalaanpassingen voor stikstofreductie.

Rechtbank+Oost%2DBrabant+onzeker+over+stalaanpassingen
© Persbureau Noordoost

Er is niet met zekerheid te zeggen dat een emissiearm stalsysteem in elke stal presteert volgens de normen in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). Die uitspraak deed de rechtbank van Oost-Brabant op vrijdag 8 april in een zaak rondom de uitbreiding van een stal in het zuidoosten van de provincie.

De rechtszaak is aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB) tegen provincie Noord-Brabant. Het beroep draaide om een Wnb-vergunning voor uitbreiding van een veehouderij en het aanleggen van een emissiearme vloer. Door de toevoeging van de vloer zou de ammoniakemissie niet toenemen ten opzichte van de referentiesituatie, volgens de normen in de Rav.

In de Rav zijn per systeem bepaalde emissiefactoren opgenomen. MOB stelde dat de provincie niet zonder meer van die normen kan uitgaan bij het verlenen van vergunningen.


Vergunning herzien

De rechtbank was het eens met MOB en oordeelde dat de vergunning moet worden herzien. Volgens de rechtbank is onzeker of de emissiearme vloer de uitstoot voldoende vermindert om schade aan het nabije natuurgebied uit te sluiten. Wel opperde de rechtbank aanvullende maatregelen waarmee een vergunning alsnog kan worden gegund.

De uitspraak zaait opnieuw twijfel over de stalmaatregelen. De Rav-cijfers vormen de kern van het Brabantse beleid rondom stikstof en veehouderij. De veehouders moeten verplicht voor 2024 investeren in dergelijke stalsystemen om hun stikstofuitstoot te verminderen. De uitspraak laat zien dat het lang niet zeker is dat de beoogde reducties worden behaald.

MOB heeft elders in het land al vaker soortgelijke rechtszaken aangespannen. In juni oordeelt de Raad van State over een hoger beroep van een van die zaken. De raad heeft in eerdere zaken al twijfel uitgesproken over de normen in de Rav.


Innoveren steeds lastiger

ZLTO-bestuurder Arno van Son vindt de uitspraak van de rechtbank teleurstellend. 'Wij vinden dat innoveren een belangrijk onderdeel van de stikstofaanpak moet zijn. Door uitspraken als deze wordt dat steeds lastiger.'

Bovendien stelt Van Son dat het beleid van de provincie steeds minder houdbaar wordt. 'Je kunt van veehouders in Noord-Brabant niet eisen dat ze in emissiearme vloeren gaan investeren als de kans groot is dat de vergunning bij de rechter onderuitgaat', zegt hij.

'We vonden al dat Noord-Brabant meer moet aansluiten bij het landelijke beleid. Deze uitspraak maakt nogmaals duidelijk dat de provincie het stallenbeleid moet heroverwegen', aldus Van Son.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer