Arla heeft flinke groeiambities in Verenigd Koninkrijk

Zuivelcoöperatie Arla heeft flinke groeiambities in het Verenigd Koninkrijk. Het zuivelconcern is er al de grootste en wil het marktaandeel vergroten van 38 naar 45 procent, blijkt uit de groeistrategie van het bedrijf.

Arla+heeft+flinke+groeiambities+in+Verenigd+Koninkrijk
© Arla Foods

Arla onderzoekt ook de mogelijkheden om meer zuivel vanuit het Verenigd Koninkrijk te exporteren. Tot nu produceren Britse melkveehouders van Arla vooral voor de thuismarkt. Er wordt gekeken hoe bestaande leveranciers van Arla de productie kunnen vergroten. Daarnaast wil Arla nieuwe melkveehouders aantrekken om de productie te laten groeien.

Om de groei mogelijk te maken investeert Arla in infrastructuur en productiecapaciteit. Het investeringsbedrag wordt de komende vijf jaar verhoogd met 40 procent. Arla wil zowel groeien met eigen merken als met huismerken in de productcategorieën melk, yoghurt, boter, kaas en dranken op basis van melk. Groeikansen ziet het bedrijf naast de reguliere retail in de kanalen foodservice en online verkoop.


Arla zet, zoals eerder aangekondigd, in het Verenigd Koninkrijk sterk in op biologisch producten. Het doel is om in de komende vijf jaar de verkoop van biologische producten in Groot-Brittannië met 50 procent te laten groeien.

Arla wil dat de boer hiervan meeprofiteert en een 'duurzame melkprijs' ontvangt. Boeren moeten volgens Arla in staat zijn hun kosten te kunnen dekken en moeten in staat zijn te investeren in verduurzaming op de boerderij.

Volgens directeur Ash Amirahmadi van Arla in het Verenigd Koninkrijk levert melk die wordt geproduceerd onder het eigen label nu te weinig op voor Britse melkveehouders. Hij wil de winstgevendheid voor boeren vergroten. 'Dit wordt nog belangrijker door het feit dat de kosten voor het produceren van melk als nooit tevoren stijgen en dat onze boeren te maken hebben met aanzienlijke inflatie', stelt hij.


Meer vraag naar zuivel

De directeur ziet dat de vraag naar zuivel wereldwijd flink aantrekt en het aanbod achter blijft. Hij ziet daardoor mogelijkheden om melk beter te verwaarden, met meer rendement voor melkveehouders, de leden van de coöperatie.

Dat Arla in het Verenigd Koninkrijk kijkt naar meer exportmogelijkheden komt niet uit de lucht vallen. De vraag naar Arla-zuivelproducten groeit in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en West-Afrika.

De wereldwijde vraag naar zuivel blijft naar verwachting van Arla de komende vijf jaar met 2 procent op jaarbasis toenemen. 'Er zijn duidelijke signalen van zuivelbedrijven over de hele wereld dat de toename van het aanbod, die nodig is om aan die stijgende wereldwijde vraag te voldoen, nu veel minder zeker is', stelt Amirahmadi.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer