Rijk betaalt niet mee aan verbindingsweg tussen A8 en A9

Het Rijk levert geen financiële bijdrage aan een verbindingsweg tussen de A8 en A9. Dat heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maandag bekendgemaakt in een commissievergadering van de Tweede Kamer.

Rijk+betaalt+niet+mee+aan+verbindingsweg+tussen+A8+en+A9
© Bert Hartman

Provincie Noord-Holland werkt aan een nieuwe weg om de bereikbaarheid van de Zaanstreek en de IJmond te verbeteren. Hiervoor heeft ze een tracé op het oog door de Heemskerkerpolder. Om die landschappelijk in te passen, is gekozen voor een verlaagd tracé.

Het oorspronkelijke voorkeurstracé van de provincie stuitte op bezwaren van Unesco vanwege aantasting van het aanzicht van de Stelling van Amsterdam, die op de Werelderfgoedlijst staat. Reden om een landschapsplan op te laten stellen met een verlaagd tracé, dat in februari instemming kreeg van een meerderheid in Provinciale Staten.


De kosten voor de weg zijn geraamd op minimaal 900 miljoen euro. De provincie hoopte het overgrote deel bij het Rijk te kunnen halen. De provincie en de betrokken gemeenten zouden ruim 140 miljoen euro kunnen financieren.


Veel weerstand

Ook in het gebied bestaat veel weerstand tegen een weg dwars door het open polderlandschap. Zo heeft de Groene Combinatie – een coalitie van maatschappelijke organisaties, boeren en burgers – vorig jaar een alternatief plan gelanceerd.

'Investeer vrijkomende budgetten in het toekomstigbestendig maken van het cultuurlandschap en ga voor duurzame mobiliteit', adviseert directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland en woordvoerder van de Groene Combinatie. Hij is blij dat de minister vasthoudt aan het eerdere standpunt van het Rijk om niet in de weg te investeren. 'Nog mooier zou het zijn als het provinciebestuur de planvorming ook definitief staakt.'


Donkere wolk

Zolang dat niet gebeurt, blijft de weg volgens Briët als een donkere wolk boven het gebied hangen. 'Andere ideeën voor landschappelijke versterking worden geblokkeerd. Daarbij kosten al die onderzoeksrapporten miljoenen euro's, die veel beter kunnen worden besteed.'

Een woordvoerder van de provincie zegt de reactie van Harbers te begrijpen op basis van afspraken uit 2013 met het ministerie. 'Het initiatief voor een gesprek moet van ons komen. Het landschapsplan gaat uit van een totaalpakket van maatregelen om de weg aan te leggen, de Stelling van Amsterdam te verbeteren en extra overlast voor de Broekpolder te voorkomen. De provincie kan deze investering niet alleen dragen. Zonder zicht op financiering beginnen we niet aan een volgende fase.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer