Fieldscout-app vergelijkt percelen op laagdrempelige manier

Wel precisielandbouw bedrijven, maar niet direct zwaar investeren. Dat is het idee achter de Fieldscout-app van Bioscope. Het bedrijf in Wageningen dat grotendeels in handen is van LTO Bedrijven, geeft op een laagdrempelige manier inzicht in de groei van gewassen en de bodemgesteldheid.

Fieldscout%2Dapp+vergelijkt+percelen+op+laagdrempelige+manier
© Peter Roek

Naast de gratis prestatie- en hoogtekaart van de eigen percelen zijn tegen betaling vijf extra kaarten te bestellen: de biomassa-, bijgroei-, stikstof-, scouting- en bodemzonekaart. De biomassakaart toont de hoeveelheid loof of blad op een perceel in kleur met legenda. Op de bijgroeikaart is te zien hoeveel biomassa er afgelopen tijd bij groeide.

De stikstofkaart toont samen met de biomassakaart waar op het perceel extra bemesting nuttig is. Met de scoutingkaart is in het rood of groen de afwijking in de groei te zien binnen het geselecteerde perceel. De bodemzonekaart toont de verschillen in de bodemsoort.


Grondmonster

'Je weet vaak zelf wel ongeveer waar een zone loopt, maar nu wordt nog duidelijker waar exact. Met huurland helpt dit hoe dan ook. Daarbij kunnen wij berekenen waar in zo'n zone je het beste een grondmonster kunt steken om de verschillen duidelijk te krijgen', zegt Bioscope-adviseur Jan Wijnen. 'Mindere plekken in een perceel zijn zo beter te repareren met bemesting, gerichte teeltdichtheid of bewerking.'

Nu wordt nog duidelijker waar een zone exact loopt

Jan Wijnen, adviseur Bioscope

Gebruik van de Fieldscout-app is voor de eerste 10 hectare gratis. Daarna kost een abonnement 7 tot 20 euro per hectare per jaar.
Basis zijn de percelen die zijn ingevoerd bij de aanvraag oppervlakte bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zodra er een Sentinel-satelliet overvliegt en het niet te bewolkt is, worden de beelden ververst.


Hd-beelden

Eventueel kan een drone worden ingezet, maar dat kost 25 euro per hectare. Er zijn ook hd-beelden verkrijgbaar van satellieten die elke dag overkomen met een resolutie van 3 bij 3 meter. Standaard is de resolutie 10 bij 10 meter.


De software geeft geen teeltadviezen en taakkaarten. Uit alle data moeten boeren zelf conclusies trekken. Wel handig is dat je met de telefoon in de hand direct naar een specifieke plaats op de kaart loopt. Dat is ook goed te gebruiken bij het bewerken, kunstmest strooien of spuiten van de grond. Er is namelijk een werkbreedte in te stellen.

Wanneer je de telefoon met een zuignap aan de trekkerruit plakt, zie je jezelf in de app door het perceel rijden en kun je handmatig doseren of werkdieptes aanpassen.


Percelen intekenen

Met de app, die zo'n tweeduizend boeren gebruiken, zijn ook zelf percelen in te tekenen. Fieldscout is in het buitenland te gebruiken, wat vooral handig is voor grensboeren. Nieuw is dat gebruikers en adviseurs voortaan percelen en gewassen met elkaar kunnen vergelijken bijvoorbeeld in een studiegroep.

Bioscope werkt aan een Beregeningssignaal die per perceel monitort en adviseert. Het bedrijf wil ook een stap zetten richting koolstofboeren en komt met een dashboard dat de opbouw van het organischestofgehalte toont.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer