'Blij met genetische veranderingen en Roundup'

Het is relatief rustig als we het over het product Roundup hebben sinds Bayer in 2018 voor 63 miljard dollar (53,6 miljard euro) het agrochemisch bedrijf Monsanto heeft overgenomen. Roundup is sinds jaren een van de bestverkochte onkruidbestrijdingsmiddelen wereldwijd.

%27Blij+met+genetische+veranderingen+en+Roundup%27
© Hans Wesseling

Roundup werd in 1974 door Monsanto geïntroduceerd. Er is mij ooit verteld dat een medewerker van Monsanto destijds bij de introductie een borrelglaasje gevuld met Roundup opdronk door hiermee te bewijzen hoe veilig dit product was.

Bevestigen kan ik dit verhaal niet, omdat ik er zelf niet bij aanwezig was. Laat staan dat ik weet wie deze persoon was of waar die zich op dit moment begeeft. Hoe dan ook, zelfs vandaag de dag staat Monsanto of beter gezegd nu Bayer nog steeds 100 procent achter de veiligheid van de Roundup.

Alhoewel Roundup al enige jaren in opspraak is, heeft deze overname niet alleen met Roundup te maken. Het zijn voornamelijk de technologie en zaaizaadrechten die Bayer dit soort absurde bedragen deed neerleggen voor deze overname. Monsanto had immers 60 procent van alle zaadrechten in handen en is voornamelijk hier groot mee geworden.

Zelfs met het verdwijnen van Roundup, ongeacht wel of niet veilig bewezen, zullen gmo's niet verdwijnen

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Genetisch gemodificeerd organismen (gmo's) worden in West-Europa vaak als een kwade geest gezien, maar in grote delen in de rest van de wereld worden ze volop toegepast. Zo ook hier in Canada. In bijvoorbeeld mais, sojabonen, koolzaad en suikerbieten worden al jarenlang Roundup-resistente oftewel gmo-rassen toegepast.

Voor ons als telers een effectieve manier om met een zo min mogelijk gebruik van een product zowel economisch als effectief een maximaal resultaat te behalen. Natuurlijk moet je hier verantwoord mee omgaan of weten toe te passen in je gewasrotatie. Ik pas het zelf toe in koolzaad en met enige trots.

Alle tegenstanders van gmo of Roundup kan ik alvast teleurstellen, want zelfs met het verdwijnen van Roundup, ongeacht wel of niet veilig bewezen, zullen gmo's niet verdwijnen. Gmo betekent immers niet alleen Roundup. Er zijn al jaren veel andere varianten die volgens hetzelfde basisprincipe werken.

Gmo juich ik dan ook toe, zowel in onkruidbestrijding als ziektebeheersing. Genetische veranderingen zien we immers ook in de natuur zonder dat we daar zelf invloed op hebben. Een geheel natuurlijk proces waar ik dan ook geen gevaar in kan zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer