'Om het circus draaiende te houden'

Onlangs las ik in een agrarisch magazine dat we zullen moeten gaan wennen aan de huidige prijzen die we betalen voor brandstof, kunstmest en andere stoffen. Nu zijn de meesten onder ons al gewend geraakt aan dit soort berichten, ondanks dat weinigen ze natuurlijk echt leuk vinden.

%27Om+het+circus+draaiende+te+houden%27
© Hans Wesseling

Op olieprijzen hebben we geen invloed. Alles hangt af van wat de OPEC-landen besluiten of dat Saoedi-Arabië weer eens beslist ruweolievoorraden op de wereldmarkt te dumpen. Kunstmestprijzen zijn voor een deel ook afhankelijk van de olieprijzen, omdat olie wordt gebruikt bij de productie ervan. Ik zeg nadrukkelijk 'voor een deel'. In een vorige column heb ik al geschreven dat kunstmestprijzen bewezen vasthangen aan de graanprijzen. Pure diefstal, maar dat terzijde.

De graanprijzen zijn sky high. Koolzaad, erwten, linzen en zelfs koffiebonen zitten op een niveau dat we jaren niet meer hebben gezien. Nu kun je de huid natuurlijk niet verkopen voordat je de beer hebt geschoten.

Grote delen van Canada en de Verenigde Staten zijn dit jaar verdroogd. In sommige streken zal de brandstof meer kosten dan wat de oogst oplevert. Orkaan Ida zal er ook beslist niet aan bijdragen om de graanschuur bij te vullen.

Kunstmestprijzen zijn voor een deel ook afhankelijk van de olieprijzen, omdat olie wordt gebruikt bij de productie ervan

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Zeker is wel dat er dit jaar wereldwijd minder voedsel wordt geproduceerd dan we gewend zijn. Dit drijft natuurlijk de prijzen op. Ga er maar van uit dat ons kopje koffie volgend jaar ook weer duurder wordt nu ze op de Braziliaanse koffieplantages te lijden hebben gehad van behoorlijke vorstschade.

Eerlijk gezegd vind ik de huidige marktprijzen verre van absurd, zeker als ik ze vergelijk met de prijzen van weleer. De opbrengsten mogen door de jaren heen misschien wel omhoog zijn gegaan, maar de kosten zijn er ook een veelvoud van. Je vraagt je af wanneer die trend een keer zal stoppen.

Om het circus draaiende te houden, strooien we met z'n allen gewoon wat meer knikkers rond. Een trend die verdacht veel op inflatie van onze munteenheden begint te lijken, maar dat mogen we nog niet hardop zeggen natuurlijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer