%27Zolang+we+geen+sporen+zien%2C+zal+het+wel+goed+zijn%27
Column
© Hans Wesseling

'Zolang we geen sporen zien, zal het wel goed zijn'

De machines in de landbouw zijn de afgelopen jaren in een rap tempo behoorlijk groter en zwaarder geworden, ook in Canada. Een ontwikkeling die niet geheel onbegrijpelijk is.

Schaalvergroting en het steeds moeilijker bewerkbaar worden van onze gronden vragen immers steeds grotere, meer geavanceerde technieken met als gevolg dat we met veel meer gewicht over ons land rijden dan twintig jaar geleden.

In die tijd waren bodemverdichting en gewichtsverdeling al een 'hot item' en was het de tijd dat de lagedrukbanden in opkomst kwamen. Een goede ontwikkeling, zeker als we die hadden blijven toepassen op de machines die we destijds gebruikten.

Met mooie grafieken en weegtabellen werd ons wijsgemaakt dat bijvoorbeeld het rooien van bieten met een Big 6 of een hondengangmodel minder schade zou veroorzaken dan we voorheen deden. Niets is minder waar, blijkt nu. Sinds het niet meer kunnen zien van het spoor schijnen we het ook bijster te raken. Met nog meer pk's en zwaardere toepassingen proberen we de aangerichte schade te herstellen.

Het klinkt misschien gek, maar misschien is schaalverkleining de nieuwe toekomst

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Ik ben zelf boer op de prairies in West-Canada. Ik kan wel zeggen dat het hier niet veel anders is. Maar we spreken niet over de gewichten waarmee we hier over onze kavels rijden of het toepassen van vrachtwagens om de oogst van het land te rijden, iets wat in Nederland bijna ondenkbaar is om te doen.

Met het gebruik van tandems of drie rijen banden ligt hier de focus immers niet op bodemdruk, maar op tractie om de hele trein nog in beweging te krijgen. Nu hebben we hier één geluk. We zitten hier 700 meter boven zeeniveau en grondwater hebben we bijna niet. Bovendien hebben we koude winters die een natuurlijk herstel aan onze gronden geven.

Rijden we hier op deze manier geen schade aan onze bodemstructuur? Oh, zeker wel, maar het is net als het begin van de Big 6. Zolang we het niet zien, zal het wel goed zijn. Maar met onze satellietbeelden of drones zijn rijsporen makkelijk in onze gewassen terug te vinden. Daarmee kunnen we onszelf afvragen of het verstandig is dit zo te blijven doen, zeker voor onze komende generaties.

De autonome veldrobot zal er in de toekomst zeker komen, misschien sneller dan we denken. Hoe grootschalig we die kunnen inzetten, is de vraag. Het klinkt misschien gek, maar misschien is schaalverkleining de nieuwe toekomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer