Kleine 2 miljoen euro voor landbouw op zilte grond Waddeneilanden

Het Waddenfonds trekt een kleine 2 miljoen euro uit voor duurzame landbouw op Terschelling en Texel. Het gaat om de projecten Zeker Zilt op Texel en Klimaatadaptie Landbouw op Terschelling.

Kleine+2+miljoen+euro+voor+landbouw+op+zilte+grond+Waddeneilanden
© Tienke Wouda

Op meerdere plekken in de Blauwe Polder op Texel komen proefvelden waar biologisch zeewier wordt gebruikt als meststof voor de teelt van aardappelen en wortelen. De veldproeven moeten uitwijzen of zeewier leidt tot hogere opbrengsten en een betere kwaliteit.

Verder wordt onderzocht of met een zeewiercoating koolhydraatarme (low carb) frites kunnen worden ontwikkeld. Het doel is om telers handvatten te geven, zodat ze gewassen duurzaam kunnen telen op zilte of verziltende grond. De totale investering van project Zeker Zilt bedraagt 1.110.000 euro, waarvan het Waddenfonds 960.000 euro bijdraagt.


Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling

Het Waddenfonds ondersteunt op Terschelling project Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling met 999.900 euro. De totale investering bedraagt 1.24.900 euro. Onderzocht wordt hoe door slim waterbeheer het gebruik van robuuste graskruidenmengsels en door zout- en droogtetolerante teelten kan worden ingespeeld op de toename van het zoutgehalte in de bodem en verdroging.

Het project is opgedeeld in meerdere fasen. In de eerste fase worden veldproeven en demonstratieplekken voorbereid, waarna er drie veldproeven van start gaan. Door zoetwater vast te houden en dit te verdelen, wordt de impact van de verzilting verminderd.


Langjarig monitoringssysteem

Verder worden gewassen ontwikkeld die zich aanpassen aan droge en zoute omstandigheden. Er komt een langjarig monitoringssysteem van processen in de bodem en het water, die worden geanalyseerd. Docenten en studenten van Van Hall Larenstein zijn bij het project betrokken. Hiervoor komen onderzoeksfaciliteiten op Terschelling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer