Brede steun voor motie tegen Friese wisselpolder

Vruchtbare Friese akkergrond mag niet worden opgeofferd voor natuur, zoals bij wisselpolders en andere dijkdoorbraken. Een meerderheid van Provinciale Staten steunde een motie van Maarten Goudzwaard die daartoe oproept.

Brede+steun+voor+motie+tegen+Friese+wisselpolder
© Niels de Vries

Onafhankelijk Statenlid Goudzwaard diende de motie in, omdat landwinning voor uiterst geschikte landbouwgrond veel mankracht gekost. 'Als er echt natuur moet worden gerealiseerd, doe dat dan op heel arme grond. Zet dat onder water.'

LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries vindt dat het aannemen van de motie een stevig signaal afgeeft aan het Friese provinciebestuur en het Rijk. 'Het geeft heel duidelijk aan dat er grenzen zijn aan natuurontwikkeling en het ontpolderen van landbouwgrond. We hebben als gezamenlijke landbouw het plan flink afgekeurd, waarna er Kamervragen en Statenvragen werden gesteld. Het realiseren van ecologie en natuur in de grote wateren staat nog steeds op de agenda van onder andere LNV. Daar zijn we ook nog steeds bezorgd over.'


De Vries zit namens de landbouw in de stuurgroep voor de dijkversterking Koehool-Lauwersmeer. Begin juni kreeg zij te horen dat de plannen voor een wisselpolder in Westhoek al ineen vergevorderd stadium waren. De betrokken akkerbouwers waren niet ingelicht door de provincie.

Gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) ontraadde de motie. Volgens haar was dit niet het moment daarvoor. 'Deze vergadering gaat over de evaluatie van het Waddenfonds. Het onderwerp heeft niets met de agenda te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer