Bommen houden boeren weg van vliegbasis Deelen

Vliegbasis Deelen bij Arnhem wordt voorlopig deels niet gebruikt door Defensie, omdat er bommen zijn gevonden. Ook boeren die gebruikmaken van de landbouwgrond op de basis, mogen er tijdelijk niet boeren. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving in de Gelderlander.

Bommen+houden+boeren+weg+van+vliegbasis+Deelen
© vliegbasis deelen

Het gaat vermoedelijk maanden duren voordat de boeren eventueel kunnen terugkeren op het terrein. De Duitse bezetter legde het vliegveld aan in de Tweede Wereldoorlog en vermomde het als boerderij. Het is in die tijd meerdere keren gebombardeerd.Het grootste gevaar komt van oude bommen met speciale chemische vertragingsontstekers. Deze zijn gevoelig voor trillingen en leveren daarom een groter risico op, bijvoorbeeld bij het ploegen. Minder dan een meter onder de maaigrond zijn explosieven aangetroffen. De bommen kunnen 'in het ongunstigste geval zelfs spontaan detoneren', meldt het ministerie de redactie van De Gelderlander.


Consequenties voor boeren

Defensie overwoog een 'dropzone' op het vliegveld, omdat de krijgsmacht meer wil oefenen. Daarop is besloten eerst te zoeken naar oude vliegtuigbommen, onder meer door de explosievenopruimingsdienst van Defensie zelf. Daarbij zijn de bommen aangetroffen. De krijgsmacht kan nog blijven oefenen op de asfaltdelen van het terrein. De gevonden bommen hebben dus vooral consequenties voor de boeren die grond pachten op het terrein.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer