Militairen+bewaken+paprikakas+na+crash
Nieuws
© @Goldphlyer

Militairen bewaken paprikakas na crash

De paprika's waren net geoogst toen gistermiddag een straaljagerpiloot van de Zwitserse luchtmacht met zijn schietstoel door de kas van Jaap Vink in Beetgum viel. Veertig militairen bewaken de kas totdat het toestel geborgen is.

'Het schermdoek was naar beneden vanwege de zon. We hoorden een knal en daarna glasgerinkel. Er is hier veel herrie vanwege de oefeningen voor de luchtmachtdagen. Maar dit verzin je niet', geeft de tuinder aan.

De F5-straaljager van Patrouille de Suisse belandde 40 meter verder in de siervijver.

'De piloot was in botsing gekomen met een andere straaljager uit zijn team en heeft op het allerlaatste moment geprobeerd om het toestel in het water te laten vallen. Dat is goed gelukt', vertelt Vink.

Trekkarretje

Met een trekkarretje heeft Vink de piloot naar voren gereden waar de Zwitser werd opgevangen door de ambulance. Volgens de ondernemer heeft de piloot zijn enkel gebroken. 'Hij strompelde over het betonpad.'

Een geluk bij een ongeluk is dat de glastuinder net klaar was met de oogst. De paprika's waren de kas al uit. 'Op twee plekken is het dak kapot. Door het ene gat is de piloot gevallen, door het andere de schietstoel.'

Schade

Over de schade kan Vink nog niets zeggen. 'Het terrein wordt op dit moment bewaakt door veertig militairen. Ik weet ook nog niet wanneer het toestel wordt geborgen. In de andere twee kassen zijn wij wel aan het werk.'

De teler heeft vannacht slecht geslapen. 'Je hebt heel veel adrenaline. Je hebt het gevoel dat je in een film bent beland. In tien minuten gebeurt er zoveel. Bovendien waren de militairen bezig met tenten op zetten en draaiden er aggregaten.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer