Op+de+koffie+bij+vliegbasis+na+helikopteroverlast
Achtergrond
© Johan Wissink

Op de koffie bij vliegbasis na helikopteroverlast

LTO Noord-bestuurders in Oost-Nederland kregen woensdag een rondleiding over Vliegbasis Deelen bij Arnhem. Op uitnodiging van defensie praatten boeren over de onrust die is ontstaan door laagvliegende helikopters.

Luitenant-kolonel Jorik ter Veer leidde de boeren rond over de vliegbasis. 'We worden als LTO zeker gehoord', vertelt afdelingsvoorzitter Joost van den Anker van Buren-Tiel-Nederbetuwe. 'We krijgen op deze manier meer begrip voor hun situatie en zij krijgen meer begrip voor onze.'

Ter Veer heeft de leiding over de oefening in Oost-Nederland. 'We hebben een presentatie gehouden hoe het voor ons is om hier te trainen en waarom we trainen. Maar we hebben de mensen nu ook meegenomen naar het operatieplatform waar de helikopters staan.'

Onrust

'De onrust is zeker nog niet weggenomen', vervolgt Van den Anker zijn verhaal. 'We zijn hier nu als bestuurders en zullen dit nog naar onze leden moeten terugkoppelen. Maar in mijn optiek is er wel heel wat rust gecreëerd.'

De bestuurder woont niet in het gebied waar defensie momenteel oefent, maar heeft wel ervaring met laagvliegende helikopters. 'We hebben een aantal jaren geleden schade gehad, maar die wordt netjes uitgekeerd.'

Bewustwording

Ter Veer geeft aan dat defensie moet leren zoveel mogelijk te blijven informeren. 'En daarnaast moeten we onze mensen bewust maken wat de impact is op de omgeving.'

Afdelingsvoorzitter Van den Anker heeft namens LTO de luchtmacht uitgenodigd om 'op onze bedrijven wat meer bewustwording te creëren. Ik denk dat we samen rust moeten creëren en onrust wegnemen'.

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer