Schadevergoeding voor dolle koeien na legeroefening

Melkveehouder Ab Veenstra uit Lutjegast krijgt van defensie een schadevergoeding nadat helikopters laag over zijn weiland vlogen. 'De koeien waren door het dolle heen.'

Schadevergoeding+voor+dolle+koeien+na+legeroefening
© Defensie

Tijdens oefening Joint Falcon werd vorige maand in de Marnerwaard getraind door het Defensie Helicopter Commando. Dat gebeurde onder meer met Chinook-transporthelikopters.

'Ze vlogen hier op een hoogte van ongeveer 45 meter over het weiland', vertelt Veenstra tegen RTV Noord.' De koeien kwamen echt in paniek naar huis vliegen. Ze waren verwilderd en dreigden over de hekken te springen. Dat doet een koe normaal niet, dat was uit pure angst.'

Kwade kop

Defensie had de oefening aangekondigd, maar de vliegroutes waren de melkveehouder onbekend. 'Ik heb nog met een kwade kop naar die piloten gewuifd, zo van: donder op met die dingen. Maar toen begonnen ze te knipperen met hun lichten. Ze dachten kennelijk 'die boer vindt het leuk'. Dus dat schoot ook niet op.'

Over de hoogte van de schadevergoeding doet Veenstra geen uitspraak, maar het gaat om een bedrag van een paar honderd euro. 'De schade bestaat met name uit de stress van de koeien. Bovendien is er her en der hekwerk en bedrading gesneuveld. En de koeien hebben uiteindelijk een behoorlijke dip in de melkproductie gehad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer