Andries van der Hoog: 'Met Boert Bewust meer mensen naar bedrijf trekken'

Boert Bewust breidt zich meer en meer uit naar Noord-Nederland. Acht boeren en tuinders hebben zich aangesloten bij Westerkwartier Boert Bewust. Een van de oprichters is melkveehouder Andries van der Hoog in het Groningse De Wilp. Hij mikt op twintig tot dertig Boert Bewust-deelnemers volgend jaar.

Andries+van+der+Hoog%3A+%27Met+Boert+Bewust+meer+mensen+naar+bedrijf+trekken%27
© Boert Bewust

Wat is voor jullie de reden om Boert Bewust op te richten?

'We willen meer in gesprek met de burger om het bewustzijn over het boerenleven te vergroten. Vroeger had iedereen wel een bekende die een agrarisch bedrijf had, dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo. Bovendien verdraaien media agrarische onderwerpen nog wel eens. Het is belangrijk om mensen uit te leggen waarom wij dingen doen zoals we doen.'

Het Westerkwartier is nog heel onbekend. Daarom willen we de bedrijven en het landschap met de boomsingels promoten.

Andries van der Hoog, melkveehouder in De Wilp

Hoe gaan jullie dat doen?

'Via activiteiten zoals toertochten en open dagen. Vandaag (zaterdag) hebben wij op onze melkveehouderij een open dag met onthulling van het Boert Bewust-bord. Ook hopen we met de maandag geopende etappe van het Groningse langeafstandswandelpad Pronkjewail meer mensen te trekken. Het pad loopt langs onze boerderij, de initiatiefnemers verwachten zo'n 6.000 wandelaars per jaar.
'Wij zijn met andere bedrijven stempelpost. De mensen kunnen door onze stal lopen en we willen hen op een speelse manier, door het invullen van een rebus, met de agrarische sector laten kennismaken. Omdat we een minicamping hebben, beschikken we over sanitair dus kunnen mensen er ook terecht voor een pitstop.'


Verwacht u hiermee meer campinggasten te trekken?

'Dat hopen we wel. Buiten de coronajaren om is de bezetting van de camping matig. Mensen vinden Groningen vaak open, ver en koud en ook de aardbevingsproblematiek helpt niet mee.
'Kampeerders gaan liever naar Drenthe of Friesland, het Westerkwartier is nog heel onbekend. Daarom is het goed dat we dit unieke gebied met zijn boomsingels en open landschap meer promoten. We leggen mensen die hier komen uit dat boeren de landschapselementen, de parels, onderhouden. Public relations maken voor de boer als landschapsbeheerder is heel belangrijk, het draagt bij aan de boer-burgerverbinding.'


Aan welke voorwaarden moeten boeren en tuinders voldoen?

'Iedereen is welkom. Biologisch of gangbaar. Maakt niet uit. Elke deelnemer krijgt een Boert Bewust-score die je helpt om je verhaal te vertellen. Wij hopen volgend jaar een club te vormen van zo'n twintig tot dertig Boert Bewust-boeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer