Fryslân trekt geld uit voor schademaatregelen wolf

Provincie Fryslân trekt 200.000 euro uit voor aanschaf van bijvoorbeeld elektrische rasters om schade door wolven te voorkomen. In Fryslân is geen wolf gevestigd, maar de in Drenthe gevestigde wolf is ook in het zuidoosten van de provincie gezien.

Frysl%C3%A2n+trekt+geld+uit+voor+schademaatregelen+wolf
© Pixabay

De regeling treedt op 12 april in werking. Veehouders in het aangewezen wolvengebied die vanaf 14 december 2021 geïnvesteerd hebben in preventie, kunnen onder voorwaarden met terugwerkende kracht ook een aanvraag indienen.

In de subsidieregeling is een calamiteitenregeling opgenomen. Hierdoor kunnen eigenaren van grond net buiten het vastgestelde gebied na wolvenschade ook gebruikmaken van de subsidieregeling.

Er moet dan sprake zijn van drie wolvenaanvallen binnen zeven dagen, in één of twee aan elkaar grenzende gemeentes. Daarbij moeten één of meerdere dieren gedood zijn die BIJ12 beoordeelt als ‘dood door wolf niet uit te sluiten’. Een aanvraag moet binnen twee weken na de derde aanval binnen zijn.


Schadepreventieplan

De Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân wordt omgevormd tot de Gebietskommisje Wolf. Nu er een wolvengebied is aangewezen, grofweg tussen de A7, A32 en de grens met Drenthe, gaat de commissie aan de slag met een schadepreventieplan voor dat gebied. In dat plan komen onder andere maatregelen te staan om schade door de wolf aan landbouwdieren zoals schapen te voorkomen.


• Lees ook: Wolvenhek Fryslân biedt gratis wolfwerend hek in Friesland aan

Ook wijst Fryslân een wolvenconsulent aan die samenwerkt met de gebiedscommissie. Een wolvenconsulent kan houders van landbouwdieren kosteloos op maat adviseren en biedt hulp bij het aanvragen van een subsidie. Dit moet dierhouders helpen de preventieve maatregelen eenvoudiger in te passen in het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer