Nedersaksen reserveert 1 miljard euro voor transitie veehouderij

De Duitse deelstaat Nedersaksen reserveert 1 miljard euro voor de transitie naar een meer duurzame veehouderij. Maatschappij en politiek vragen daarom, maar het is vooral de forse krimp in het aantal bedrijven dat de deelstaatregering aanzet om te komen tot steun en een plan.

Nedersaksen+reserveert+1+miljard+euro+voor+transitie+veehouderij
© Varkens Archief

Zo'n vijfhonderd varkenshouderijbedrijven, bijna 10 procent van het totaal, stopten vorig jaar in Nedersaksen hun bedrijfsvoering. Dat is een daling van 9 procent en 780.000 varkens. 'De veehouderij ondergaat bij ons een ingrijpend transformatieproces. Een ongekende ontwikkeling die neerkomt op een historische breuk', vat deelstaatminister van Landbouw Barbara Otte-Kinast samen.

Ze presenteerde woensdag een rapport over de veehouderij in Nedersaksen met manieren en oplossingen voor een duurzame veehouderij. De veehouderij heeft te maken met lage producentenprijzen, hoge concurrentiedruk en het verdwijnen van afzetmarkten. Tegelijkertijd ligt er grote druk op meer klimaatbescherming, dierenbescherming en dierenwelzijn. 'Dat kost geld, dat boeren via de kassa niet bereikt.'


Transformatieproces

De landbouwminister spreekt over een transformatieproces. Voor de toekomstige veehouderij moeten economie, ecologie, dierenwelzijn en maatschappelijke vraagstukken worden gecombineerd. De deelstaatregering wil in de begroting 1 miljard euro vastleggen voor omschakeling van de veehouderij. Het geld is onder andere bedoeld om de bouw van welzijnsstallen te ondersteunen.

Varkens in open stallen met buitenklimaat, licht en dierenwelzijn. Om dat doel te bereiken, heeft het ministerie van Landbouw al verschillende initiatieven gelanceerd. Daaronder vallen de 'Nedersaksische Veestrategie', het 'Dierenwelzijnsplan 4.0', de nieuwe 'Sociaal contract' en de 'Nedersaksische weg'. Otte-Kinast mist echter de steun uit Berlijn. Een miljard euro vindt zij veel te weinig om de transitie naar stallen met meer dierenwelzijn aan te jagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer