Duitse kartelwaakhond keurt welzijnsprogramma melkvee goed

Het Duitse Bundeskartellamt keurt het Sectorakkoord Melk van QM-Milch e.V. goed. Het gaat daarbij om het QM+-duurzaamheidsprogramma, waarin extra dierenwelzijnscriteria voor melkvee zijn opgenomen. De melkveehouders beuren voor deze melk een extra dierenwelzijnstoeslag.

Duitse+kartelwaakhond+keurt+welzijnsprogramma+melkvee+goed
© Pixabay

Het programma moet het dierenwelzijn in de melkproductie bevorderen, vergelijkbaar met het Duitse dierenwelzijnsinitiatief dat al voor de vleesveehouderij geldt. Daarbij ligt het vlees van de runderen herkenbaar in de schappen. Deelname aan het QM+ programma is vrijwillig. Financiële prikkels moeten melkveehouders in staat stellen de extra eisen van het QM+-programma te implementeren. Ze beuren hiervoor 1,2 cent per kilo standaardmelk.

Het QM+-programma houdt onder meer in dat koeien niet het hele jaar aangebonden mogen staan. Zo moeten ze minimaal 120 dagen dagelijks twee uur beweging hebben. Verder worden onder meer eisen gesteld aan ligcomfort, de aanwezigheid stalborstels of alternatieven. De dierenarts moet verder worden betrokken bij de kwaliteit van het rantsoen en het drinkwater.


Dierenwelzijnstoeslag

Voorzitter Andreas Mundt van het Bundeskartellamt: 'We tolereren het akkoord van de melksector over een bindende dierenwelzijnstoeslag voor de eerste fase van het programma tot 2024. Bij melk zijn er veel verschillende concurrerende labels. Slechts een deel van de zuivelfabrieken zal deelnemen aan het QM+ programma. Na de eerste fase moet opnieuw worden gekeken of aanvullende concurrentiemaatregelen nodig zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer