Jagers in Utrecht mogen voorlopig schieten op knobbelzwanen

Faunabeheerders in Utrecht mogen voorlopig knobbelzwanen in het grootste deel van die provincie zo nodig afschieten. De voorzieningenrechter liet woensdag een ontheffing die de provincie voor het afschot heeft gegeven in stand.

Jagers+in+Utrecht+mogen+voorlopig+schieten+op+knobbelzwanen
© VidiPhoto

De rechtbank streeft ernaar om de beroepsprocedure die dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hebben aangespannen tegen de ontheffing begin 2022 te behandelen. Ze ziet geen aanleiding om in de aanloop naar die zitting afschot te verbieden.

Knobbelzwanen zijn inheemse vogels die in steeds grotere aantallen met name in het veenweidegebied voorkomen. In de wintermaanden veroorzaken de zwanen veel schade doordat ze akkers kaalvreten. Provincie Utrecht heeft dat met cijfers over een reeks van jaren voldoende aangetoond, oordeelt de voorzieningenrechter. Jagers mogen de zwanen pas afschieten als er minstens twee andere maatregelen zijn genomen om schade aan weilanden en akkers te voorkomen.


Gemengde groepen

De bezwaarmakers zijn bang dat faunabeheerders ook wilde en kleine zwanen doden als ze op knobbelzwanen schieten. De drie soorten zwanen leven in gemengde groepen en het verschil tussen de dieren is moeilijk te zien. Hoewel twee rechtbanken dat eerder een reden vonden om een afschotvergunning voor knobbelzwanen te schorsen, volgt de Utrechtse voorzieningenrechter die redenering niet.

In de ontheffing wordt niet gesproken over kleine of wilde zwanen en de gevolgen voor die dieren kunnen daarom niet beoordeeld worden. Het geding moet zich beperken tot de knobbelzwaan, aldus de Utrechtse rechter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer