Jan Dijkstra: 'Op sommige melkveebedrijven is fosforgrens bereikt'

'Op dit moment vallen de diergezondheidsproblemen door fosforgebrek nog mee', zegt onderzoeker Jan Dijkstra van Wageningen University & Research. 'Dat is over tien jaar anders.'

Jan+Dijkstra%3A+%27Op+sommige+melkveebedrijven+is+fosforgrens+bereikt%27
© Wageningen University en Research

Hoe is het gesteld met de fosforgehalten in graskuilen?

'Die zijn aan het dalen. Het is dus niet meer vanzelfsprekend dat het met het rantsoen wel goed zit qua fosfor. Kijk dus altijd of de fosforopname uit het rantsoen de behoefte van het dier dekt. Is er een tekort, pas dan het mengvoer aan.'


Herkent u het dat er op veel bedrijven een fosfortekort is?

'Ik zie niet dat het op veel bedrijven tot grote problemen leidt. Er wordt door veel boeren soms ook ruim boven de fosfornorm gevoerd. Dat hoeft niet en kan de situatie juist verslechteren. In onze eigen proef, vorig jaar gepubliceerd, voerden we droogstaande koeien op de norm van ruim 2 gram fosfor per kilo droge stof of zo'n 80 procent erboven. De dieren die veel fosfor kregen, hadden in de periode na afkalven juist lagere fosfor- en calciumgehalten in het bloed. We zagen vaker hypocalcemie, een calciumtekort.'


Hoe kan dat tekort ontstaan?

'Door de ruime fosforvoorziening in de droogstand konden de koeien na afkalven onvoldoende fosfor en calcium uit bot mobiliseren. Voeren onder de norm na afkalven, geeft zelfs betere resultaten dan voeren op de norm na afkalven.'


Zijn er dan geen grote problemen rond fosfortekorten?

'Ik zie wel problemen als koeien slecht opstarten na afkalven. Deze dieren herkauwen minder en daardoor wordt er minder fosfor gerecycled via speeksel. Deze verse koeien hebben dan snel een fosfortekort. In wezen is het probleem dan niet een te laag fosforgehalte in het rantsoen, maar het slechte opstarten en een lage voeropname.'


Is de grens bereikt?

'Gemiddeld genomen niet, maar voor een aantal melkveehouders wel. Bij hen is het fosforgehalte in de bodem laag, ze oogsten kuilen met lage fosforwaarden. Zeker als de fosforbehoefte van de dieren hoog is, is de grens bereikt en dien je dit aan te vullen.'


Verwacht u over tien jaar problemen door fosfortekort?

'Jazeker, bij ongewijzigd beleid daalt de fosforvoorraad in de bodem gemiddeld genomen verder. De fosforgehaltes in gras en kuilen dalen mee. Over tien jaar komt het vaker voor dat je fosfor moet aanvullen in het rantsoen. Tenzij de mestwetgeving verandert natuurlijk, want bestaat derogatie dan nog? Misschien mogen boeren dan relatief meer dierlijke mest gebruiken om de bodem-fosforbalans weer op nul te krijgen. Het is koffiedik kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer