Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal benoemt kansen boomkwekerij

Het adviesrapport 'Planten voor de toekomst', opgesteld door de Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal, geeft duidelijk inzicht in de beschikbaarheid van zaden en planten voor de Bossenstrategie. Daarnaast zijn de kansen en knelpunten voor de boomkwekerij beschreven.

Werkgroep+Genenbronnen+en+Plantmateriaal+benoemt+kansen+boomkwekerij
© Han Reindsen

Het rapport is maandag officieel op een digitale bijeenkomst gepresenteerd aan de opdrachtgevers: het ministerie van LNV en de provincies. De werkgroep bestond uit deskundigen uit de plantsoenketen. Voor de boomkwekerij heeft voorzitter André Wijnstra van de LTO-cultuurgroep Bos- en haagplantsoen eraan meegewerkt.

Naar schatting zijn tot 2030 161 miljoen bomen en struiken nodig. Hiervoor zijn onder andere langjarige afspraken met kwekers en garanties voor de afzet nodig. Wijnstra onderstreepte dat tijdens de presentatie. 'Voordat we gaan investeren in zaden, willen we wel graag een vorm van garantie krijgen. We hoeven echt niet elke eik te hebben verkocht voordat de eikel de grond in gaat, maar we willen wel dat de gevraagde volumes worden afgenomen.'


Sector in een vacuüm

Kwekers zijn nu nog terughoudend over de plannen uit de Bossenstrategie, zo staat ook in het rapport. Dat heeft te maken met overheidsplannen in het verleden. Toen waren er ook veel planten nodig, maar die werden na een drie- tot vierjarige teelt amper afgenomen. 'We zitten daarom in een vacuüm', zegt Wijnstra. 'Maar ik ben ervan overtuigd dat het ons, met de adviezen uit het rapport en samen met de zaadhandel, lukt om de plannen uit de Bossenstrategie te kunnen verwezenlijken.'


Een belangrijk knelpunt is de beschikbaarheid van zaad. De toekomstige zaadbehoefte voor de Bossenstrategie is geïnventariseerd door de LTO-cultuurgroep, Treeport Zundert en handelsgroep BoHeZa. 'We wisten al jaren dat er bij verschillende soorten knelpunten waren. Die zijn nu met cijfers duidelijk geworden', vertelt Wijnstra. 'Ook dit najaar zijn er weer tekorten. De natuur bepaalt het zelf.'

Om zaadtekorten in de toekomst te kunnen afdekken, zijn nieuwe zaadbronnen nodig. Daarbij is de overheid nodig. 'Investeringen in nieuwe bronnen kunnen niet uit de private sector komen', stelt Wijnstra. Het gaat om langdurige investeringen in grond en materiaal. 'Het duurt vijftien tot twintig jaar voordat een zaadgaard van boomzaden in productie komt.'


Beschikbaarheid allesbepalend

Tijdens de bijeenkomst overhandigde werkgroepvoorzitter Hank Bartelink het rapport aan Donné Slangen, waarnemend directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk Gebied van LNV, en Hagar Roijackers, gedeputeerde provincie Noord-Brabant en portefeuillehouder Bossenstrategie in de bestuurlijke adviescommissie Vitaal Platteland.

'Het gaat om forse aantallen bomen en struiken', reageert Slangen. 'En het gaat ook vooral om kwaliteit. Al het materiaal beschikbaar hebben is allesbepalend voor de Bossenstrategie.' Roijackers: 'Het samenspel met kwekers is een win-winsituatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer