Agrarische sector buitenspel door Energiepark Haringvliet Zuid

Provincie Zuid-Holland heeft dinsdag de officiële opening van Energiepark Haringvliet Zuid verricht. Het park combineert wind, zon en stroomopslag. Een ontwikkeling die zeker navolging krijgt, stelt de provincie. De landbouw hoopt wel aangehaakt te blijven, nu zij nog niet kan deelnemen aan grootschalige projecten.

Agrarische+sector+buitenspel+door+Energiepark+Haringvliet+Zuid
© Jorrit Lousberg

Het energiepark op Goeree-Overflakkee bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en een grote batterij, verdeeld over twaalf zeecontainers vol accu's. Alle drie technieken delen gezamenlijk dezelfde netaansluiting. Verwacht wordt dat het park jaarlijks 140 gigawatt stroom gaat produceren, vergelijkbaar met het verbruik van veertigduizend huishoudens.

Arjen Bevelander van LTO Noord-afdeling Goeree-Overflakkee gelooft ook in de gecombineerde aanpak van wind, zon en stroomopslag. 'Punt is alleen dat we nu nog buitenspel staan, omdat alleen grote investeerders financieel kunnen deelnemen aan dit soort megaprojecten.'


Ontoereikend

Veel boeren die zelf willen investeren in duurzame energie op hun bedrijf, hebben daarvoor vaak niet de mogelijkheid, doordat de capaciteit van het energienetwerk ontoereikend is om stroom terug te leveren. 'Ook geven gemeenten minder snel een vergunning af voor kleinschaliger initiatieven. De animo onder de ondernemers kan zo afnemen om in stappen te zetten. Dat is jammer. Zeker ook gezien de ambities om op termijn energieneutraal te produceren.'


De tekst gaat verder onder de video

Daarnaast wordt met grote energieprojecten areaal aan de land- en tuinbouw onttrokken. 'De grond voor een energiepark als deze zou dan ook een industriebestemming moeten krijgen,' vindt Bevelander. 'Uiteindelijk heeft de sector ook de opdracht om duurzamer te produceren. Die inspanning moet wel gebaseerd zijn op het areaal dat daadwerkelijk agrarisch wordt benut.'


Ruimtelijke kwaliteit

Energiegedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) stelde bij de opening van het park dat er mede dankzij de samenwerking tussen Vattenfall, de gemeente en de provincie bij Haringvliet Zuid een energielandschap is ontstaan met ruimtelijke kwaliteit. 'De omgeving profiteert via een gebiedsfonds, net als de natuur en de recreatie met een nieuwe fietsroute.'

Wind en zon vullen elkaar goed aan, stellen de betrokkenen. Zonnepanelen produceren overdag energie, terwijl windturbines vaak 's nachts meer opleveren. Ook in de seizoenen vullen ze elkaar aan: wind in de winter en zon in de zomer. In combinatie met de opslag past dat goed op dezelfde netaansluiting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer