Opnieuw aanklacht tegen slachterij in Belgische Tielt

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient opnieuw een klacht in tegen varkensslachterij Debra in het West-Vlaamse Tielt wegens dierenmishandeling. Eind 2019 werd het bedrijf veroordeeld tot een geldboete voor dierenmishandeling naar aanleiding van undercoverbeelden van Animal Rights.

Opnieuw+aanklacht+tegen+slachterij+in+Belgische+Tielt
© Jos Thelosen

Animal Rights baseert zich op inspectierapporten van de dienst Dierenwelzijn. Tussen oktober en december 2021 zouden er problemen geweest zijn in het slachthuis. De slachterij in Tielt spreekt de beschuldigingen tegen.

Volgens de organisatie blijkt verder uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen dat het slachthuis in Tielt vorig jaar honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. 'Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.' Volgens de organisatie werd illegaal met uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. Animal Rights wil dat de overheid straffen uitdeelt aan de slachterij en overgaat tot onmiddellijke sluiting.


Protest

Animal Rights gaat zaterdag actievoeren met enkele andere organisaties bij de slachterij in Tielt. Vorige weekend werd er ook al actiegevoerd vanwege het 'vijfjarig bestaan' van de undercoverreportage over de slachterij.

Tegenover het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw heeft Debra laten weten dat het sinds 2019 enkele waarschuwingen kreeg van de dienst Dierenwelzijn. Het ging om een beperkt aantal waarschuwingen, die het bedrijf heeft opgevolgd. 'Daarnaast willen we benadrukken dat het om waarschuwingen gaat en niet om officiële processen-verbaal, wat erop duidt dat dit om gebeurlijke, maar even goed te vermijden, incidenten gaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer