Wierde & Dijk combineert erfverfraaiing met kennisvergroting

Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk is gestart met een driejarig project om Noord-Groningse erven te vergroenen. Naast een beplantingsadvies en een financiële bijdrage krijgen de deelnemende boerderijbewoners instructie via theorie- en praktijkworkshops.

Wierde+%26amp%3B+Dijk+combineert+erfverfraaiing+met+kennisvergroting
© Wierde en Dijk

Met het project 'Mooi Heem' helpt Wierde & Dijk erfeigenaren in het buitengebied, zowel van boeren als burgers, met het vergroenen van hun erf. Dit project wil eigenaren met andere ogen naar hun erf laten kijken. Belangrijk onderdeel zijn de workshops. Voorzitter Geert Bos van Wierde & Dijk: 'We willen erfeigenaren informeren en stimuleren. Tijdens de workshop krijgen deelnemers theorie- en praktijklessen, een tuinadvies op hun eigen erf en een financiële bijdrage voor de aankoop van streekeigen beplanting en andere natuurmaatregelen.'

Naast de workshops verzorgt Wierde & Dijk de komende periode lezingen en excursies en brengt 'Mooi Heem' in kaart welke flora en fauna voorkomen op Noord-Groningse erven. Natuurkenners gaan na welke soorten broedvogels, planten, zoogdieren en insecten op erven leven. Op 20 april gaat de eerste van een reeks workshops van start. 'Doe mee', nodigt Bos erfeigenaren uit.


Biodiversiteit

Gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) van de provincie Groningen is blij met het initiatief. 'Bomen en planten leveren een grote bijdrage aan het klimaat, de biodiversiteit en een mooie, gezonde leefomgeving. Groene erven zijn daar een belangrijk onderdeel van.'

De provincie maakt het project financieel mogelijk dankzij een bijdrage uit het programma 'Bos en Hout'. Ook de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland, Wierde & Dijk en Toukomst, een initiatief van het Nationaal Programma Groningen, dragen bij.


Linde geplant

Hamster plantte vrijdag samen met Bos en eigenaar Klaas Nienhuis als start van 'Mooi Heem' een jonge linde op het erf van een akkerbouwbedrijf in Uithuizen. De linde staat op een opvallende plek naast de boerderij van Klaas en Annemarie Nienhuis. De aanwinst komt volgens hen als geroepen. 'Anderhalf jaar geleden namen we de boerderij van mijn vader over. Helaas zijn laatst door de hevige storm meerdere bomen en struiken geveld. Onder meer een wilg en vier meidoorns zijn gesneuveld', zegt Annemarie Nienhuis.

Nienhuis is enthousiast over het ervenproject. Ze gaat zelf aan de slag op haar erf en heeft zich aangemeld voor de workshop in april. 'Ons erf kampte met achterstallig onderhoud. Ik wil het erf opnieuw inrichten. De workshop helpt mij op weg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer