Boer bij Lelystad Airport krijgt 'flinke bak herrie' over zich heen

De eerste Boeings en airbussen vertrekken over anderhalf jaar vanaf Lelystad Airport. Ze vliegen op maximaal 600 meter hoogte over Flevoland. De uitbreiding van het vliegveld zorgt voor economische groei, maar omwonende boeren zijn de klos. Toch zijn ze in staat om de luchthaven te zien als een kans.

'Over sommige boerderijen vliegen ze slechts op 70 tot 80 meter hoogte', vertelt Heike Wiersema. Hij is akkerbouwer en woont 400 meter naast het vliegveld. 'Voormalig minister Hans Alders, die betrokken is bij de ontwikkeling van Lelystad Airport, zei tegen omwonenden: 'Jullie krijgen een bak herrie over je heen.'

In 2018 gaat de nieuwe luchthaven open. 'De behoefte aan vluchten neemt toe. Mensen gaan niet meer met de bus naar Spanje, ze pakken liever het vliegtuig ', zegt directeur Erik Lagerweij van Lelystad Airport.

Naar 62 vliegtuigen per dag

'We groeien in drie stappen. Bij het eindplaatje in 2045 komen hier 6,5 miljoen passagiers per jaar. Het gaat dan jaarlijks om 45.000 vliegtuigbewegingen.' In de beginfase zullen er gemiddeld dagelijks drie passagiersvliegtuigen op de luchthaven vliegen. Dat wordt opgebouwd naar gemiddeld zestien vliegtuigen per dag in 2024, gemiddeld 35 per dag in 2033 en uiteindelijk gemiddeld 62 vliegtuigen per dag in 2045.

Niet alleen het lawaai, maar ook de zwarte rookwolken van de vliegtuigmotoren zijn veel boeren en tuinders een doorn in het oog. 'Wat voor effect heeft dat op onze groenten en fruit? We willen niet het risico lopen dat supermarkten onze producten weren', zegt Schoot Uiterkamp. Bij een vergelijkbaar vliegveld in Bremen is onderzoek gedaan naar de depositie op landbouwgewassen. 'Gelukkig bleven de waardes onder veiligheidsniveaus.'

De Lelystadse Boer

Een groeiend aantal boeren beseft dat verzet tegen het vliegveld geen zin meer heeft. 'Je verandert er niets meer aan', aldus Wiersema. 'Daarom gaan we nu proberen om er samen een economisch voordeel uit te halen. Dat doen we met De Lelystadse Boer. Wij willen het terrein onderhouden en streekproducten aan de restaurants op de luchthaven leveren. Deze positieve aanpak doet veel boeren goed.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer