Biologische akkerbouwers vragen aandacht voor stijgende kostprijs

Biologische akkerbouwers roepen in een open brief de conservenindustrie op om in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen rekening te houden met stijgende kosten van telers.

Biologische+akkerbouwers+vragen+aandacht+voor+stijgende+kostprijs
© Koos v.d. Spek

Deze akkerbouwers zijn verenigd in Bioplant en worden ondersteund door Biohuis. Volgens deze laatstgenoemde belangenbehartiger zijn er signalen dat de conservenindustrie de contractprijzen niet verhoogt. De nieuwe afspraken worden rond deze tijd gemaakt. Naast de algemene inflatie heeft de biologische landbouw te maken met hogere arbeidskosten door krapte op de arbeidsmarkt en hogere energiekosten. Daardoor zijn de teeltkosten fors gestegen.

Het biologische landbouwsysteem moet volgens het Europese beleid een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame landbouw. Doel is dat in 2030 25 procent van het areaal biologisch is. Biologische akkerbouwers willen hieraan graag meewerken.


Conserventeelt essentieel

Daarbij is de conserventeelt essentieel in de vruchtwisselingsschema's, zoals erwten, bonen, spinazie of suikermais. Het aantal omschakelende telers neemt echter af, omdat de tegenvallende prijzen het verdienmodel aantasten.

Akkerbouwers roepen daarom ketenpartijen, consumenten, telers en de overheid op dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor de biologische teelt met daarbij een goede prijsstelling. De open brief is hieronder te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer