Investeringsplannen? Herstelfonds voor boer en tuinder nu geopend

Boeren en tuinders die willen investeren in duurzamere landbouwtechnieken of stalsystemen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen bij het Economisch Herstelfonds (EHF). Haast is geboden, want de inschrijving sluit 14 februari 2022.

Investeringsplannen%3F+Herstelfonds+voor+boer+en+tuinder+nu+geopend
© Haijo Dodde

Het EHF bestaat uit gelden die de Europese Commissie beschikbaar heeft gesteld voor het economisch en sociale herstel na de uitbraak van het coronavirus. Voorwaarde is dat de investeringen bijdragen aan de verduurzaming van de economie. Het budget uit deze subsidie voor de Nederlandse landbouw bedraagt 35,5 miljoen euro, verdeeld over vijf categorieën.


De subsidie geldt onder meer voor (elektrische) landbouwmachines, mestverwerking, potstallen, smart farming en systemen gericht op duurzaam watergebruik als druppelirrigatie (foto). Ook investeringen die gericht zijn op natuurinclusieve en kringlooplandbouw komen in aanmerking. Zie lijst onderaan het artikel.

In totaal zijn er 38 soorten investeringen in vijf categorieën die in aanmerking komen voor steun uit het EHF. Het subsidiepercentage op de investeringen is met 60 tot 75 procent uitzonderlijk hoog. De hoogste categorie is bedoeld voor jonge boeren tot 41 jaar. De minimale subsidie bedraagt 25.000 euro de maximale subsidie 150.000 euro. Elk bedrijf kan voor maximaal twee investeringen subsidie ontvangen.


Puntensysteem

De aanvragen voor de subsidie moeten uiterlijk op 14 februari 2022 zijn ingediend bij RVO.nl. De beoordeling gaat op basis van een puntensysteem. Aan elke investering wordt een bepaald aantal punten meegegeven. Wanneer er meer aanvragen zijn dan budget, zullen de aanvragen met het laagste aantal punten geen toekenning ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer