IPCC: zeespiegelstijging wordt existentiële bedreiging

De stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering wordt in de volgende eeuw een dreiging voor het voortbestaan van Europese kustplaatsen. Tegelijkertijd zijn de plannen om verdere opwarming te voorkomen niet afdoende. Dat meldt het klimaatpanel IPCC in een nieuw rapport.

IPCC%3A+zeespiegelstijging+wordt+existenti%C3%ABle+bedreiging
© Vidiphoto

De onderzoekers van IPCC stellen dat naarmate de aarde verder opwarmt, de risico's op overstromingen van de zee en van rivieren steeds groter wordt. Schade door overstromingen van de Europese kusten kan tegen het eind van deze eeuw vertienvoudigen ten opzichte van nu, schatten de wetenschappers.

Tegelijkertijd neemt in andere delen van de wereld de zorg om droogte toe. Een opwarming met 2 graden leidt bijvoorbeeld tot waterschaarste voor meer dan een derde van de Zuid-Europese bevolking. De landbouw in Zuid-Europa zal in de loop van de eeuw te maken krijgen met 'substantiële verliezen' door hitte en droogte als gevolg van klimaatverandering.

Door die toename stijgt ook het risico op bosbranden en raken ecosystemen verstoord. De temperatuurstijging kan leiden tot lagere productie van de landbouw en verminderde productiviteit van vee bij een hogere ziektedruk en hittestress.


Klimaattop

Wereldleiders hebben op de vorige klimaattop in het Schotse Glasgow, in november vorig jaar, benadrukt dat de grens van 1,5 graad temperatuurstijging niet moet worden overschreden. Om dat voor elkaar te krijgen, zal de uitstoot van broeikasgassen snel en fors moeten gaan dalen, waarschuwde het IPCC in tal van eerdere rapporten.


De plannen die landen daar tot nog toe voor hebben gemaakt, zijn bij lange na nog niet afdoende, stelt het IPCC. Een van de beloftes die landen in Glasgow deden, is dat ze voor de volgende top, eind dit jaar in Egypte, hun ambities in lijn zullen brengen met '1,5 graad'.


Honderden experts

Het IPCC telt honderden klimaatexperts uit tientallen landen. De rapporten van het panel geven de stand van de klimaatwetenschap weer. In dit nieuwste rapport stellen de wetenschappers vast dat de huidige opwarming van 1,1 graad nu al effecten heeft op de natuur en bevolking van Europa. Hittegolven en droogte zijn nu al vaker aan de orde dan vroeger.

Voor iedere regio in de wereld heeft het IPCC een overzicht gemaakt van de belangrijkste bedreigingen. Die worden over het algemeen ernstiger bij een opwarming van 2 graden dan bij een opwarming van 1,5 graad, herhaalt het klimaatpanel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer