Gelders gedeputeerde: 'Samenwerken bij klimaatvraagstuk'

Provincie Gelderland, LTO, waterschap Rijn en IJssel, gemeenten, drinkwaterbedrijven en natuurorganisaties zetten in de Achterhoek verdere stappen in de aanpak van de klimaatverandering. Dat resulteerde deze week in een bestuurlijke overeenkomst. Gelders gedeputeerde Peter van 't Hoog (ChristenUnie) legt het belang daarvan uit.

Gelders+gedeputeerde%3A+%27Samenwerken+bij+klimaatvraagstuk%27
© Provincie Gelderland

Hoe zit het met die samenwerking?

'De samenwerking is ontstaan na de droge zomers van 2019 en 2020. Verschillende organisaties werkten destijds volgens hun eigen rol om gevolgen van droogte, maar ook van andere klimaatveranderingen in de toekomst te beperken.

Klimaatverandering staat niet op zichzelf en is nauw verbonden met vraagstukken zoals stikstof, woningbouw en energie

Peter van 't Hoog, gedeputeerde in Gelderland

'Door samen te werken hebben we een beeld gekregen van wie wat doet en proberen we het klimaatvraagstuk beter in beeld te krijgen. In 2019 en 2020 was er sprake van langdurige droogte, maar we hebben vorige zomer gezien dat we ook steeds vaker te maken hebben met extreem veel neerslag in korte tijd.'


Wat heeft samenwerking opgeleverd?

'Ik spreek graag over de vier d's. Allereerst doen: iedere partner treft maatregelen die nodig en mogelijk zijn. Maar we delen wat we doen en met de kennis van iedere partij doordenken we hoe we de Achterhoek op de lange termijn klimaatbestendiger kunnen maken. De laatste d is van doorpakken: met praktische voorbeelden en fieldlabs.'


Kunt u paar voorbeelden noemen?

'Waterschap Rijn en IJssel heeft in nauwe samenspraak met de boeren meer droogtestuwen geplaatst. De verwachting is dat het aantal stuwen de komende jaren oploopt tot maximaal vierhonderd. Ook zijn er op verschillende plaatsen watergangen verondiept en gedempt om het grondwater aan te vullen. Er is meer ruimte gecreëerd voor de beken.

'In gemeente Bronckhorst wordt proefgedraaid met het oppompen van water om het te infiltreren in weilanden, zodat er bij droogte reserves zijn.'


Waar liggen de speerpunten voor de toekomst?

'In de plannen van de partners wordt nu rekening gehouden met het aangepaste watersysteem. Maar klimaatverandering staat niet op zichzelf en is nauw verbonden met andere grote vraagstukken, zoals stikstof, woningbouw en groene energie. In de vele gebiedsprocessen waar we mee aan de slag zijn en gaan, pakken we deze opgaven integraal aan.'


Zijn er ook harde, concrete doelen voor de komende jaren?

'Die zijn nu in ontwikkeling. De vier d's maken ons steeds scherper op wat nodig is en op die manier werken we toe naar kwalitatieve doelstellingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer