Inzamelingsactie boeren voor Oekraïne overtreft elke verwachting

Op verschillende plekken in het land zijn de afgelopen dagen door boeren hulpgoederen ingezameld om naar Oekraïne te sturen. De actie is een initiatief van de in Oekraïne wonende Nederlandse boeren Kees en Emmeke Huizinga.

Deze ondernemers hebben een melkvee- en akkerbouwbedrijf met tweeduizend koeien en vierhonderd werknemers in de Oekraïense plaats Kischenzi. Kees Huizinga is bij het bedrijf gebleven, Emmeke Huizinga is naar Roemenië vertrokken. In samenwerking met bevriende boeren verspreid over Nederland startten zij afgelopen weekend een inzamelingsactie.

Het biologisch melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter in het Gelderse Bennekom was een van de drie inzamelpunten. Zij zijn oude studievrienden van het echtpaar Huizinga. Aanvankelijk was het idee in Bennekom, net als in het Groningse Oldambt en het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland, een vrachtwagen te vullen die maandagavond naar Oekraïne zou vertrekken. Maar de actie liep zo uit de hand dat het transport pas dinsdag vertrekt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees onze achtergrondverhalen.

De Kanter: 'Alleen al met wat hier aan spullen is gebracht, kunnen we twee of drie vrachtwagens vullen. In totaal gaan er misschien wel tien vrachtwagens richting Oekraïne.' Via sociale media werd afgelopen dagen opgeroepen om goederen te doneren. Daarbij ging het onder meer om slaapzakken, matrassen, medische artikelen, aggregaten, conserven en kleding.


Tot de nok gevuld

Wie maandagmiddag bij de boerderij van Pool en De Kanter aankwam, trof een bordje dat kleding niet meer wordt ingenomen. Er werd zoveel gebracht dat diverse mensen met volle kofferbakken weer huiswaarts keerden. De Kanter: 'Wij hebben een vergaderzaal waar we spullen wilden opslaan, maar die zat zondag al tot de nok toe vol. De deur kon amper meer dicht. Gelukkig is het droog en kunnen we nu ook buiten spullen opslaan.'

Zondag stond het gezin van de biologische boeren er vrijwel alleen voor. Maandag hadden zij veel hulp. 'Ik weet niet eens wie het allemaal zijn. Deels bekenden en buren, maar ook totaal onbekenden die spullen zijn komen brengen en zijn blijven helpen met sorteren en inpakken', zegt De Kanter.

Hulpgoederen voor Oekraïne worden ingezameld op het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter in Bennekom.
Hulpgoederen voor Oekraïne worden ingezameld op het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter in Bennekom. © Tys Hallema

Hoewel compleet overdonderd door de hectiek en de massale toestroom van mensen en goederen, heeft De Kanter een goed gevoel over het initiatief. 'Het is mooi om te zien hoeveel mensen er willen helpen en hoeveel mensen je op deze manier op je boerderij over de vloer krijgt. Wat dat betreft is het ook goed voor de boer-burgerverbinding', zegt ze lachend.

Ondanks alles kleven er ook mindere kanten aan de actie. Een stel wandelaars meldt dat een straat verderop drie matrassen in de berm liggen. Waarschijnlijk gedumpt door iemand die te horen heeft gekregen dat er geen matrassen meer worden ingezameld. De Kanter: 'Sommige mensen zijn echt boos geworden.'


Bikini's en badslippers

Ook komt De Kanter de vreemdste dingen tegen tussen de spullen. 'Voor sommige mensen is dit schijnbaar het moment om hun zolder leeg te ruimen. Ik ben bikini's en badslippers tegengekomen, maar ook een vieze gebruikte afwasborstel. Dan heb je het doel van deze actie niet helemaal begrepen.'

Hulpgoederen voor Oekraïne worden ingezameld op het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter in Bennekom.
Hulpgoederen voor Oekraïne worden ingezameld op het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter in Bennekom. © Tys Hallema

Haar melkveebedrijf draait ondertussen gewoon door. Zelf hebben De Kanter en Pool er even geen omkijken naar. 'Ook daar krijgen we alle hulp, onder meer van cliënten van de zorgboerderij die we ook hebben. Er wordt gewoon doorgemolken.'

Het konvooi vrachtwagens heeft als eindbestemming het bedrijf van Kees en Emmeke Huizinga. Vanuit daar worden de ingezamelde goederen gedistribueerd in de omgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer