Kamervragen BBB over voedselzekerheid door Oekraïnecrisis

Oekraïne en Rusland zijn de graanschuren van Europa. De oorlog tussen beide landen samen met de stijgende prijzen voor en gas en olie roept volgens BoerBurgerBeweging (BBB) vragen op over de voedselzekerheid. De fractie stelt daarover Kamervragen.

Kamervragen+BBB+over+voedselzekerheid+door+Oekra%C3%AFnecrisis
© Twan Wiermans

Volgens BBB zorgen Rusland en Oekraïne samen voor de productie van 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie, 25 procent van tarwe en 20 procent van mais. Ze vragen of dit bekend is bij minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De gevolgen van de crisis zijn stijgende prijzen van olie en gas en meststoffen en daarmee een forse kostprijsverhoging van de voedselproductie. Tegelijk kan die voedselproductie weleens gaan dalen omdat boeren door liquiditeitsproblemen minder meststoffen gaan toepasssen. BBB vraagt de minister van welke producten tekorten zijn te verwachten zen wat dit betekent voor de portemonnee van de burger.BBB vindt dat de ontstane situatie niet moet betekenen dat momenteel geen boer zijn of haar bedrijf zou moeten beëindigen om zo de voedselzekerheid voor onze burgers te waarborgen. Ook stelt de partij dat de ontstane situatie de versnelde ombouw naar biologisch, kringlooplandbouw en extensieve landbouw, zoals beschreven in de Green Deal en wordt bevorderd in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, uitstel behoeft, omdat deze zal leiden tot lagere voedselproducties. Import van voedsel van elders uit de wereld is duurder en minder duurzaam.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer