500 miljoen euro brexitsteun voor Nederlandse bedrijven

Het kabinet stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en vissers die te maken hebben met negatieve gevolgen van de brexit.

500+miljoen+euro+brexitsteun+voor+Nederlandse+bedrijven
© Dirk Hol

Het geld wordt beschikbaar gesteld door de Europese Unie via de Brexit Adjustment Reserve. Doel is om ondernemers te ondersteunen die schade lijden door de brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de Europese Unie.

De 500 miljoen euro wordt verdeeld via meerdere regelingen die op dit moment worden uitgewerkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gaat deze regelingen uitvoeren voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De subsidie is bedoeld om kosten voor bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, douanegerelateerde opleidings-, ICT- en (juridische) advieskosten te compenseren. Maar ook de tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel komt in aanmerking. Hiervoor is in totaal 268 miljoen euro gereserveerd.


Nieuwe markten

Daarnaast ondersteunt RVO.nl ondernemers bij het ontdekken en investeren in nieuwe markten via een internationaliseringsprogramma. Deze steun, waarvoor 32 miljoen euro is gereserveerd, kan op individuele basis en op sectorniveau plaatsvinden.

In totaal komt er voor vissers 200 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet zet in op drie regelingen. Ten eerste is er een saneringsregeling voor de eigenaren van vaartuigen die willen stoppen. Voor hen is er 155 miljoen euro beschikbaar. De overige 45 miljoen euro is voor een stilligregeling en een liquiditeitsregeling waar de vissers die door willen gaan, gebruik van kunnen maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer