LNV: krimp veestapel 30 procent geen doel op zich

De krimp van de veestapel met 30 procent is geen doel op zich. Hiermee reageert het ministerie van LNV op berichtgeving in landelijke media dat uit ambtelijke stukken blijkt dat er over een jaar of tien 30 procent minder vee is dan nu.

LNV%3A+krimp+veestapel+30+procent+geen+doel+op+zich
© Persbureau Noordoost

'We gaan de stikstofopgave versnellen voor onder andere natuurherstel. Het gaat erom dat dat doel wordt gehaald. Dat kan door bijvoorbeeld extensivering en innovatie en provinciale opkoopregelingen. Daardoor zal de veestapel krimpen. Maar de 30 procent krimp is geen doel op zich', stelt de woordvoerder van LNV.

Het gaat om scenario's die al sinds de zomer van vorig jaar bekend zijn, reageert LTO Nederland. De belangenbehartiger vindt de focus op krimp van het aantal dieren nutteloos en niet constructief. 'Waar het ons om gaat: hoe zorgen we voor toekomstperspectief voor onze boeren die blijven. Hoe kan de volgende generatie een goede boterham verdienen, hoe verduurzamen we verder?'


Zes op de tien boeren boven de 55 jaar heeft geen opvolger. Als een deel van hen vrijwillig wordt uitgekocht door de overheid, betekent dat ook iets voor de dieraantallen, stelt de belangenbehartiger.

Veel relevanter dan 'de hele dag het aantal staarten tellen' is het om samen aan de slag te gaan met het perspectief van de blijvers, vindt LTO. 'Verduurzaming en stikstofreductie via innovatie, extensiveren, agrarisch natuurbeheer en vrijwillige opkoop en verplaatsing van boeren die dat willen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer