Hans Quint: 'We willen theorie en praktijk bij elkaar brengen'

Directeur Hans Quint van landbouwmechanisatiebedrijf Abemec is medeoprichter van de Fruit Tech Campus in het Gelderse Geldermalsen. Hij beschouwt de campus niet alleen als opleidingscentrum, maar ook als middel om consumenten te laten zien hoe fruit wordt geteeld.

Hans+Quint%3A+%27We+willen+theorie+en+praktijk+bij+elkaar+brengen%27
© Fruit Tech Campus

Hoe bent u betrokken geraakt bij de oprichting van de Fruit Tech Campus?

'Samen met andere bedrijven in de fruitteeltsector constateerden we dat er een behoefte is aan kwalitatief hoogstaande opleidingen en cur-sussen voor fruittelers en fruitverwerkers, omdat er een verschuiving gaande is van handenarbeid naar computer- en datagestuurde activiteiten. We vinden dat het onderwijs daarop moet worden aangepast. Daarnaast willen consumenten informatie krijgen over waar hun voedsel vandaan komt. Daar willen we inzicht in geven.'

Op de campus is straks te zien hoe de Nederlandse fruitproductie werkt

Hans Quint, directeur Abemec

Hoe doet de Fruit Tech Campus dat?

'We stellen de deuren open voor het publiek. Op de campus is straks te zien hoe de Nederlandse fruitproductie werkt. Dat begint met het kweken van een boom tot het sorteren en verwerken van fruit. Ook kunnen consumenten deelnemen aan laagdrempelige cursussen zoals appelbomen snoeien. Daarnaast gaan we regelmatig open dagen houden en activiteiten organiseren.'


Wat betekent de campus voor het tekort aan arbeidskrachten?

'We leiden niet alleen nieuwe mensen op die in de fruitteeltsector aan de slag gaan, we bieden ook medewerkers de mogelijkheid om cursussen en trainingen te volgen. Zij raken daardoor meer gemotiveerd voor het werk dat ze doen en meer betrokken bij het bedrijf. Deze mensen blijven langer voor je bedrijf werken en langer in de sector actief. De campus is dus niet alleen belangrijk om instroom te bevorderen, maar ook om uitstroom te beperken.'


Wat is de rol van het bedrijfsleven?

'We zetten medewerkers uit het bedrijfsleven in als trainers. Zij delen hun kennis over bepaalde technieken en machines, bij voorkeur op hun bedrijfslocatie. Naast de theorie richten we het onderwijs het liefst zo praktisch mogelijk in. Daarvoor werken we nauw samen met de aangesloten kennisinstellingen en onderwijsorganisaties. We willen theorie en praktijk zo dicht mogelijk bij elkaar brengen.'Vanuit andere landbouwsectoren wordt met interesse gekeken naar de ontwikkeling van de Fruit Tech Campus.

'Hoewel we niet het eerste en enige samenwerkingsverband zijn in de land- en tuinbouw, wordt er met belangstelling gekeken naar hoe we de campus van de toekomst aan het ontwikkelen zijn en wat ze daarvan kunnen leren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer