Consumentenbond wil regels voor 'natuurlijk' en 'puur'

De Consumentenbond vindt dat er regels moeten komen voor het gebruik van de termen 'natuurlijk' en 'puur' op voedseletiketten. De organisatie pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan en neemt de regels in Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland als voorbeeld.

Consumentenbond+wil+regels+voor+%27natuurlijk%27+en+%27puur%27
© Dirk Hol

De bond constateert dat er in de Warenwet nauwelijks regels staan voor de claims 'met natuurlijke ingrediënten', '100 procent natuurlijk' en 'puur'. 'Toch nemen consumenten deze termen vaak serieus en associëren ze die met gezond. Fabrikanten spelen daar handig op in. Ze gebruiken dit soort kreten om hun producten te pas en te onpas een gezondere uitstraling te geven', schrijft de Consumentenbond.

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: 'We kwamen termen als 'natuurlijk' en 'puur' tegen op producten die niet bepaald gezond zijn, vol bewerkte ingrediënten. Zoals ranja, cola, sausmix, koek, suikerklontjes, winegums, chips en ravioli. Omdat niet is vastgelegd hoe fabrikanten die claims 'puur' en 'natuurlijk' mogen gebruiken, geven ze er allemaal hun eigen draai aan. Daardoor staat de deur wagenwijd open voor misleiding.'


Consument wil regels

De Consumentenbond onderzocht ook hoe consumenten kijken naar claims als '100 procent natuurlijk', 'met natuurlijke ingrediënten' en 'puur'. Ruim de helft van de consumenten vindt 'natuurlijk' niet passen bij een voedingsmiddel dat in een fabriek is bewerkt. Driekwart van de consumenten wil dat er heldere regels komen voor het gebruik van dit soort termen.

De Consumentenbond pleit voor Europese regels om misleiding met claims als 'puur' en 'natuurlijk' uit te bannen. In afwachting daarvan moet de Nederlands overheid alvast richtlijnen opstellen. Tegelijkertijd roept de Consumentenbond fabrikanten op om loze claims zo snel mogelijk van hun verpakkingen te halen. Enkele fabrikanten hebben na vragen van de Consumentenbond al toegezegd hun verpakking aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer