Goeree%2DOverflakkee+heeft+groter+bouwvlak+nodig
Nieuws
© Koen van Wijk

Goeree-Overflakkee heeft groter bouwvlak nodig

LTO Noord wil dat boeren op Goeree-Overflakkee over een bouwvlak kunnen beschikken van meer dan 2 hectare, zonder dat zij daarvoor twee bestaande bouwblokken hoeven op te kopen. Dat schrijft de organisatie aan gemeente Goeree-Overflakkee.

LTO betoogt dat het eiland zich kan onderscheiden tot een hightech agrarische sector, waarbij ook voor gemeente Goeree-Overflakkee kansen liggen. Een van de kansen is verbreding van bedrijfsactiviteiten door ketenintegratie, waarbij boeren een schakel uit de productieketen zelf gaan uitvoeren om meer waarde aan hun producten toe te voegen.

Die ontwikkeling is voor LTO een van de redenen om te pleiten voor verruiming van de bouwvlakgrootte. Ook de demografische ontwikkeling en schaalvergroting in de sector zullen leiden tot grotere bedrijven. Samenvoeging van bestaande bouwvlakken is een van de gevolgen van deze trends.

Samenvoeging

Samenvoegen van bouwblokken is in Zuid-Holland momenteel alleen toegestaan voor akkerbouwbouwbedrijven. Onder voorwaarde dat het nieuwe netto bouwvlak niet groter is dan het totaal van de samengevoegde bouwblokken. Akkerbouwbedrijven zijn verplicht tot samenvoeging en sanering indien ze een bouwvlak groter dan 2 hectare willen.

LTO vindt dat vergroting ook mogelijk moet zijn zonder samenvoeging van bouwblokken, omdat dit vaak financieel niet haalbaar is. Daarbij vindt de organisatie dat ook andere sectoren naar een groter bouwvlak moeten kunnen groeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer