Aaltje blijkt effectief tegen maden koolvlieg

Schade door de koolvlieg in de spruitkool kan worden beperkt met het aaltje Steinernema feltiae. Dat blijkt uit experimenten van CZAV en Koppert Biological Systems. De proef is dit voorjaar uitgevoerd bij zes spruitkooltelers in het zuidwesten van Nederland.

Aaltje+blijkt+effectief+tegen+maden+koolvlieg
© Nieuwe Oogst

Ondanks dat de koolvliegdruk afgelopen voorjaar niet hoog was, vielen toch planten weg als een gewas niet was behandeld. Op proefpercelen die met het Steinernema-aaltje waren behandeld, was de uitval duidelijk minder. De proef vond plaats in regio's waar de koolvliegdruk gemiddeld hoog is, rondom Bleiswijk en op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland.

De aaltjes die parasiteren op de maden van de koolvlieg, scheiden bacteriën af die ervoor zorgen dat de maden sterven. Voordat de behandeling startte, werden de aaltjes opgelost in een soort gel. Vervolgens zijn de aaltjes vlak voor het poten over de planten heen gespoten. De behandeling is na het planten nog vier keer herhaald met een interval van een week. Het aantal herhalingen is afhankelijk van de duur van de druk van de koolvlieg.

Vooralsnog heeft het aaltje alleen in het voorjaar een functie. De aaltjes hebben geen werking op de tweede en derde generatie van de koolvlieg. Deze generaties zorgen voor schade aan de spruiten. Mogelijk is de geteste methode een geschikte vervanger van de huidige traybehandeling met Tracer of Verimark.


Toediening

Omdat de aaltjesoplossing stroperig is, werd gekozen voor het vooraf toepassen op de trays met planten. Eigenlijk was het de bedoeling om de behandeling uit te voeren met een doseersysteem op de plantmachine. Met het SPP-systeem kan nauwkeurig 1 milliliter vloeistof worden meegegeven bij elke plant tijdens het werk. 'Aaltjes zijn klein, maar te groot voor filters van SPP', zegt Trude Zonneveld van CZAV. 'Er wordt nog naar een oplossing gezocht om de stroperigheid te voorkomen.'

De bodem moet gedurende de behandelperiode voldoende vochtig blijven, zodat de aaltjes goed hun werk kunnen doen. Ook is het belangrijk dat de aaltjes goed bij de voet van de plant kunnen komen, want daar zitten de maden van de koolvlieg.

De Steinernema feltiae wordt bij Koppert vermarkt onder de naam Entonem. Dit middel wordt ook ingezet tegen de bestrijding van diverse andere insecten. Ook zijn met het middel al goede ervaringen opgedaan in de fruitteelt en de glastuinbouw. De proef van CZAV en Koppert wordt volgend jaar herhaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer