BO Akkerbouw zoekt percelen met stengelaaltjes

LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate, namens BO Akkerbouw voorzitter van de stuurgroep Ditylenchus dipsaci (stengelalen), roept gewastelers op om actieve besmettingshaarden aan te melden voor veldonderzoek.

BO+Akkerbouw+zoekt+percelen+met+stengelaaltjes
© HLB

Vanwaar deze oproep?

'We zoeken minimaal vijftig praktijkpercelen verspreid over Nederland waar problemen met stengelalen zijn gesignaleerd. Op deze percelen gaan onderzoekers van Wageningen University & Research monsters nemen om diverse populaties stengelaaltjes te karakteriseren. Dat gebeurt via pottenproeven met verschillende gewassen. Onderzoekers willen zo meer informatie inwinnen over de levenscyclus van stengelalen.'

De laatste jaren zien we de druk landelijk toenemen, het wordt niet voor niets aangemerkt als een rondsluipend gevaar

Hendrik Jan ten Cate, voorzitter stuurgroep stengelalen

Onder welk project valt dit onderzoek?

'Dit is onderdeel van het Plan van Aanpak Stengelalen. Het betreft een breed opgezet onderzoeksprogramma dat via BO Akkerbouw wordt gefinancierd en waarbij er een nauwe samenwerking is met Uireka. Het onderzoek is gericht op een fundamentele aanpak van deze aaltjes.'


Hoe groot is het probleem?

'Ja, dat is groot. De laatste jaren zien we de druk landelijk toenemen. Met name in gewassen als aardappelen en uien kan de schade en opbrengstderving behoorlijk oplopen. Het wordt niet voor niets aangemerkt als een rondsluipend gevaar.

'Een besmetting kan ontstaan vanuit de bodem, maar de aaltjes kunnen ook verspreid worden via uitgangsmateriaal. In tegenstelling tot veel andere aaltjes die schadelijk zijn voor planten, komen stengelalen ook op grotere schaal voor op zwaardere gronden in Nederland.'


In hoeverre is dit een nieuw probleem en zijn er bestrijdingsmaatregelen bekend?

'Het is niet nieuw. Uit literatuurstudie blijkt dat in de periode rond de Tweede Wereldoorlog in ons land al onderzoek is uitgevoerd naar stengelalen. Recent onderzoek is er echter nauwelijks en daardoor is er te weinig bekend om besmettingen te kunnen voorkomen, te beheersen of te bestrijden. Het plan van aanpak moet handvatten en inzicht geven in de mogelijkheden om de druk laag te houden.'


Waar kunnen telers met besmettingshaarden zich melden?

'Dat kan via beleidsmedewerker Jeroen Kloos van LTO Nederland (jkloos@lto.nl). Naast de telers zelf roepen we ook erfbetreders op om ons te wijzen op percelen met veel actieve besmettingen. Inzicht in de ontwikkeling van de populaties is belangrijk voor het onderzoek. Vanzelfsprekend worden alle meldingen van besmettingen discreet behandeld.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer