Zuid-Limburgse fritesaardappelen voor Belgische aardappelkroket

Loon- en akkerbouwbedrijf Hoedemakers in het Limburgse Ulestraten levert 450 ton fritesaardappelen van het ras Fontane aan de Belgische verwerker Pomuni. 'Dit worden straks allemaal aardappelkroketten', zegt eigenaar John Hoedemakers.

Zuid%2DLimburgse+fritesaardappelen+voor+Belgische+aardappelkroket
© Twan Wiermans

'De aardappelen begonnen al kiemen te krijgen, ze waren niet behandeld met MH. Pomuni betaalt het gewogen gewicht uit. Voor kroketten kan de verwerker er meer uit halen dan voor frites, ook als je last hebt van holle knollen', legt de teler uit. Hoedemakers rooide afgelopen najaar zo'n 10 tot 20 procent aardappelen met hol.

Ondanks dat behaalde het bedrijf een gemiddelde opbrengst van 50 ton per hectare. 'Beter dan afgelopen jaren. Over het algemeen ben ik tevreden over de kwaliteit. Het groeiseizoen was nat, maar gelukkig hebben we de knollen vrij kunnen houden van phythophthora', meldt Hoedemakers.

Er rest nog 1.800 ton fritesaardappelen in de mechanische koeling van het bedrijf. Die hoeveelheid gaat voorlopig niet weg. 'We gaan ze leveren vanaf juni, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de frietaardappelen zich goed houden', aldus Hoedemakers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer