Acht keer vogelgriep baart LTO/NOP zorgen

Binnen twee weken tijd is er op acht pluimveehouderijen hoogpathogene vogelgriep uitgebroken op verschillende typen bedrijven. Het is volgens voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP nog steeds niet aan te geven waardoor de besmettingen binnenkomen.

Acht+keer+vogelgriep+baart+LTO%2FNOP+zorgen
© Nieuwe Oogst

De uitbraken van de afgelopen weken troffen een vermeerderingsbedrijf met eenden, een eendenbedrijf en bedrijven met vleeskuikens, legpluimvee en grootouderdieren. Deze bedrijven liggen wel allemaal in de gebieden met veel watervogels. Maar de uitbraken in Den Ham, Bentelo en Ysselsteyn eerder dit seizoen liggen niet in dergelijke gebieden. Hier is dus niet uit af te leiden waar nu het grootste insleeprisico op vogelgriep vandaan komt.

Komende week komt er mogelijk meer zicht op de insleeproutes van het vogelgriepvirus. Wageningen Bioveterinary Research probeert deze bij de besmette bedrijven te achterhalen. 'Hopelijk komen daar aanwijzingen uit voor de punten waar we nog beter op moeten letten', zegt De Jong. 'Het enige wat we nu kunnen doen is alle pluimveehouders nogmaals adviseren heel secuur om te gaan met de hygiëne en nog eens goed te kijken naar verbeterpunten.'


Vaccineren

De pluimveesector staat volgens de vakgroepvoorzitter achter de roep van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde om zo snel mogelijk te starten met het traject dat leidt tot het vaccineren van het pluimvee.


'Laten we snel gaan zoeken naar een vaccin dat bescherming biedt tegen het huidige hoogpathogene vogelgrieptype. Als het goed is start binnenkort in Nederland een vaccinatieproef. In Frankrijk loopt al een proef en dit land wil als EU-voorzitter ook de handelsbelemmeringen wegnemen die bij vaccinatie kunnen ontstaan', aldus De Jong.


Haken en ogen

De roep van Caring Farmers om de kleinschalige pluimveehouderij te stimuleren, met daarbij ook een aangepaste regelgeving, heeft volgens De Jong nogal wat haken en ogen. 'We begrijpen dat er een markt is voor deze vorm van kleinschalige pluimveehouderij. Wel zal het met dit type houderij van geen kant lukken om onze eigen bevolking van eieren en pluimveevlees te voorzien.'

De oproep tot aangepaste regelgeving mag wat De Jong betreft niet leiden tot minder strenge regels qua voedselveiligheid. 'Er mag geen twijfel bestaan over hygiëne en mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld een salmonellabesmetting van eieren of vlees, met nadelen voor de volksgezondheid. Los daarvan is kleinschalige dierhouderij geen oplossing om vogelgriep te voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer