Vogelgriep in Hierden en Zeewolde

Op een bedrijf met grootouderdieren in Zeewolde en een bedrijf met eenden in Hierden is een besmetting met vogelgriep vastgesteld. Het gaat in beide gevallen waarschijnlijk om de hoogpathogene variant.

Vogelgriep+in+Hierden+en+Zeewolde
© DIRK HOL

Om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, worden de 15.000 eenden in het Gelderse Hierden en de 15.000 kippen in het Flevolandse Zeewolde geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven.

Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. De drie bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf in Hierden liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.


Zones rond Zeewolde

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf in Zeewolde ligt één ander pluimveebedrijf, deze wordt bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 17 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij noodzakelijk bezoek geldt de doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen.


Traceringsonderzoek

Voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. De NVWA geeft meer informatie over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Bij beide bedrijven loopt een traceringsonderzoek. De minister heeft een advies aan de commissie van deskundigen gevraagd over de huidige vogelgriepsituatie met veel uitbraken kort na elkaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer