Kweker Wouter de Ruiter gaat door met nicheproduct rhipsalis

De hoofdteelt van Passie Plant uit het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel is nicheproduct rhipsalis. Die gemakkelijk te verzorgen potplant produceert eigenaar Wouter de Ruiter ook in hangpotten. Het geelgroene beeldmerk Easycare maakt de planten goed herkenbaar.

Kweker+Wouter+de+Ruiter+gaat+door+met+nicheproduct+rhipsalis
© Frank De Roo

'Wij hebben passiflora gekweekt, vandaar de naam van onze kwekerij', zegt De Ruiter van Passie Plant. 'Het seizoen voor die plant liep van februari tot september en dat combineerden we met kamerplanten. De hectiek van het indraaien was ik rond 2010 zat. We deden sinds de eeuwwisseling al proeven met rhipsalis en wat later richtten we daar een deel van de kwekerij voor in.'

Rhipsalis is nu de hoofdteelt van Passie Plant en de teelt van passiflora is overgedragen aan kwekerij Bernhard in het Flevolandse Luttelgeest. Volgens De Ruiter is het vermeerderen van rhipsalis lastig. Daarom betrekt hij het uitgangsmateriaal uit Tanzania. Een kwekerij daar bewortelt stekken van moederplanten.

Het familiebedrijf van De Ruiter begon zo'n honderd jaar geleden als groentekwekerij en in 1975 op de huidige locatie terechtgekomen. Later is de kwekerij overgeschakeld op de teelt van planten, waaronder cymbidium, ficus Starlight en spatiphyllum. Samen met zijn in 2015 overleden broer Jacco ontwikkelde hij met hulp van een reclamebureau het eigen merk en de beeldnaam Easycare.

Planten hebben een gezondere uitstraling met biologische gewasbescherming

Wouter de Ruiter, eigenaar van Passie Plant

Beeldmerk vastgelegd en beschermd

De achtergrond van het merk is dat rhipsalis een plant is die weinig verzorging nodig heeft en zelfs als hij helemaal is verdroogd weer tot leven te brengen is door hem in water onder te dompelen. 'We wilden de naam beschermen, maar het bleek dat Philips deze al gebruikte voor zijn ziekenhuisapparatuur', weet De Ruiter. 'Daarom hebben we alleen het beeldmerk vastgelegd en beschermd.'


Het beeldmerk is van grote meerwaarde.
Het beeldmerk is van grote meerwaarde. © Frank De Roo

Van de meerwaarde van het beeldmerk is de kweker overtuigd. 'We zijn een kleine speler, maar op een studiereis door Italië vroeg iemand aan de hand van ons goed herkenbare, groengele etiket waar hij de planten kon kopen. Die vraag was voor mij een grote bevestiging.'

Hij geeft aan dat rhipsalis een nicheproduct is waarvoor de afgelopen jaren veel belangstelling was. Volgens hem past dat in de 'urban jungle'-trend die populair is op Instagram. Jonge mensen vinden deze potplant een leuk en trendy product. Nadeel daarvan vindt hij wel dat andere kwekers rhipsalis nu ook in hun assortiment opnemen of zijn beeldmerk na-apen. 'Ik loop al een tijdje mee en weet dat er dus ook weer andere tijden komen.'


Laagste punt

Van rhipsalis bestaan volgens De Ruiter duizenden soorten, waarvan sommige vanwege hun langzame groei niet commercieel aantrekkelijk zijn. Het assortiment van de kwekerij omvat gemiddeld 20 tot 25 soorten en de kweker houdt zijn ogen en oren open voor nieuwe variëteiten. Daarvoor test hij nieuw stekmateriaal van over de hele wereld. Ook probeert hij als hobby soorten te kruisen, processen die jaren vragen.

Het kruisen van rhipsalis lastig. Met epiphyllum, een zaagcactussoort die hij ook in zijn assortiment heeft, is dat een stuk gemakkelijker. 'Het zijn allebei langzame teelten, waarbij planten voor de grootste potmaat van 21 centimeter wel twee jaar in de kas staan.'


Weinig energie nodig

Hoewel rhipsalis weinig warmte nodig heeft, moet er 's winters wel gestookt worden in de kassen. 'Wij kopen ons gas drie maanden vooruit in bij Agro-Energy Budgetgas en dat beviel altijd goed, maar de kosten zijn ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigd', meldt De Ruiter.


Het assortiment telt twintig tot 25 soorten rhipsalis.
Het assortiment telt twintig tot 25 soorten rhipsalis. © Frank De Roo

Investeren in duurzame energievormen heeft volgens hem weinig zin, omdat de glastuinbouw in de Zuidplaspolder langzamerhand verdwijnt. 'We zitten hier in Nieuwerkerk aan den IJssel, met bijna 7 meter onder de zeespiegel, op het laagste punt van Nederland. Gemeente Zuidplas heeft al achttien jaar plannen om hier huizen te bouwen, maar stelt de wijziging van de bestemmingsplannen telkens uit. Dat biedt ons weinig perspectief.'


Over op biologische gewasbescherming

Wat betreft gewasbeschermingsmiddelen gooide De Ruiter het roer rigoureus om. 'Trips was altijd een groot probleem, dat met chemische middelen bijna niet meer op te lossen was. We zijn in 2020 helemaal overgeschakeld op biologische gewasbescherming, met ondersteuning van Henry van der Meer van Royal Brinkman.

Dat leverde wel weer nieuwe verrassingen op als luizen, blikt de Passie Plant-eigenaar terug. 'Maar ook die konden we op een biologische manier bestrijden. We hebben mooie stappen voorwaarts gezet en het leuke is dat de planten ook een gezondere uitstraling hebben gekregen.'

De Ruiter is ervan overtuigd dat de tuinbouw minder chemie moet gebruiken en ook van de fossiele brandstoffen af moet. In de toekomst zou hij graag op een andere plaats een nieuw bedrijf willen bouwen of betrekken, waar hij door wil gaan met de teelt van nicheproducten. 'Ik ben tevreden met mijn onderneming en hoef niet te groeien. Je kunt wel 24 uur per dag aan het werk zijn, maar er is ook nog een leven naast de kwekerij.'


Planten worden in heel Europa geleverd

Passie Plant meet 2 hectare en produceert jaarlijks zo'n 300.000 planten in 12, 14, 17 en 21 centimeter hangpotten. Die worden met name door exportbedrijf Waterdrinker in Aalsmeer in heel Europa geleverd. De kwekerij heeft een bedrijfsleider en vier vaste medewerkers in dienst, voor onder andere teeltwerkzaamheden en afleveren van orders. Verder is het MPS-A- en MPS-GAP-gecertificeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer