Ter Laak Orchids verzet de bakens

Kwekerijen Ter Laak Orchids in Wateringen en Orchios in Naaldwijk werken sinds dit jaar intensief samen. De verkoop, marketing en productontwikkeling van hun phalaenopsisassortiment hebben zij ondergebracht in The Orchid Growers. De planten van Ter Laak zijn sinds vorig jaar al op de markt onder het merk Mimesis, die van Orchios volgen dit jaar.

Ter+Laak+Orchids+verzet+de+bakens
© Thierry Schut

'Bij het geven en ontvangen van bloemen en planten draait het om het weerspiegelen van emotie, of het nu over verdriet, liefde of de seizoenen gaat', zegt Eduard ter Laak, samen met zijn broer Richard eigenaar van Ter Laak Orchids in het Zuid-Hollandse Wateringen. De kwekerij brengt haar phalaenopsisplanten sinds vorig jaar op de markt onder het merk Mimesis, wat 'weerspiegeling' betekent.

De broers varen een nieuwe koers met dit eigen productmerk. Vorig jaar hebben zij na negentien jaar hun lidmaatschap van telersvereniging Decorum opgezegd, die voorheen hun marketing verzorgde. 'Wij willen ons uiteraard wel blijven onderscheiden door kwaliteit, innovatie en duurzaamheid', zegt Ter Laak.


Breed assortiment

Op 1 januari van dit jaar heeft de kwekerij een volgende vernieuwende stap gezet: zij verkoopt haar planten samen met die van kwekerij Orchios in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Ter Laak legt uit dat er in de phalaenopsiswereld sprake is van een aanbodmarkt. 'Wij willen succesvol blijven in het hoogste segment met een onestopshop. Dat wil zeggen dat we verkoop en marketing aan elkaar koppelen en daarmee een breed assortiment in soorten, potmaten en vormen aan kunnen bieden. Samen met Orchios kunnen we daar nog beter op inspelen, doordat onze bedrijven elkaar aanvullen. We hebben een goede klik met eigenaar Marcel van Os.'

We mogen best uitdragen dat we trots zijn op onze vernieuwingen en mooie producten

Eduard ter Laak, eigenaar Ter Laak Orchids in Wateringen

Vanuit de gezamenlijke bv The Orchid Growers willen de twee bedrijven met een professionele organisatie de markt efficiënt bedienen met een breed pakket producten van topkwaliteit. 'We willen op alle vlakken ondersteuning kunnen bieden en een aantrekkelijke partij blijven voor klanten', zegt de kweker. 'Daarom hebben we verkoop, marketing en productontwikkeling ondergebracht in de nieuwe bv.' Commercieel manager bij The Orchid Growers is Henk de Jong, voorheen verkoopmanager bij Orchios, met voor een deel van de tijd ondersteuning van algemeen manager Edith Bentvelsen en financieel manager John Barendse van Ter Laak Orchids.

Ter Laak Orchids en Orchios blijven als kwekerijen los van The Orchid Growers bestaan, waarbij zij hun kennis en data bundelen en gezamenlijk investeren in assortimentsvernieuwing en duurzaamheid. Op dat laatste gebied heeft de Wateringse kwekerij al verschillende stappen gezet. In 2019 heeft ze een DaglichtKas van 5 hectare in gebruik genomen, die met speciale lenzen in het dek zonnewarmte opslaat in water en daarmee het energieverbruik met bijna de helft terugbrengt, terwijl de kwaliteit van de planten verbetert. Ook heeft Ter Laak Orchids sinds 2017 een ondergrondse waterberging die overtollig regenwater opvangt en verzilting tegengaat.


Veredeling

Naast het kweken van phalaenopsisplanten houdt de kwekerij zich al dertig jaar bezig met veredeling. 'We richten ons daarbij vooral op nieuwe kleuren en vormen en teeltverbetering, bijvoorbeeld om resistentie tegen schimmels en insecten te verhogen', zegt Ter Laak. 'Van ons assortiment bestaat 15 tot 20 procent uit eigen soorten. Het duurt wel acht tot negen jaar voordat je een veelbelovende kruising commercieel op de markt kan brengen.'

Het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen speelt ook een steeds belangrijker rol bij de ontwikkeling van nieuwe soorten, omdat de kwekerij zoveel mogelijk biologisch teelt en de beschikbaarheid van chemische middelen afneemt.


Inspiratiecentrum

Om inzicht te krijgen in de vraag vanuit de markt, heeft Ter Laak Orchids in 2019 zijn inspiratiecentrum met Orchid Store naast de kwekerij geopend. 'Onze winkel zien we als een data- en testcentrum, waarin we onze producten met het verhaal erachter verkopen en willen zien wat de uitstraling van verschillende soorten, kleuren en vormen op consumenten is', licht Ter Laak toe.

De ondernemer zegt dat ze er zo achter kwamen dat veel consumenten de kale orchideeënstelen niet mooi vinden. 'Daar hebben we onze creativiteit op losgelaten en de Muse ontwikkeld, waarvan we de takken met de hand draaien, waardoor de plant laag blijft. Een ander voorbeeld is de Spirit, die dankzij een geremde groei kortere stelen heeft.'


Het phalaenopsismerk Mimesis.
Het phalaenopsismerk Mimesis. © Thierry Schut

Op de website mimesis-orchids.com is de hele Mimesiscollectie te vinden, inclusief een beschrijving van de verschillende soorten en tips voor de verzorging. 'Voor het vormgeven van het merk Mimesis hebben we een marketingbureau ingeschakeld', zegt Ter Laak. 'Als tuinbouw zijn we soms nogal verlegen, terwijl we best mogen uitdragen dat we trots zijn op onze vernieuwingen en onze mooie producten.'


Nieuw concept

Een nieuw concept, de Terra, een soort zonder grond, is nog in ontwikkeling. Dit concept voert terug naar de oorsprong van de phalaenopsis, die in het wild als epifyt groeit op andere planten zonder daaraan voedingsstoffen te onttrekken. Doel is om de Terra in de loop van dit jaar in heel Europa op de markt te brengen.

The Orchid Growers brengt geen producten meer voor de veilingklok, wat Ter Laak Orchids tot vorig jaar nog voor een klein percentage deed. 'Nu hopen we een stabieler prijsbeleid te kunnen voeren', zegt de kweker. 'We willen steeds marktgerichter gaan telen in afstemming met onze klanten, vooral exporteurs die leveren aan heel Europa.'


Dezelfde uitstraling

Dit jaar zal ook Orchios zijn planten onderbrengen in het Mimesisconcept, zodat het hele assortiment dezelfde uitstraling heeft. Ter Laak: 'Wie weet kunnen er in de toekomst meer gelijkgestemde kwekers aanhaken bij The Orchid Growers.'


Ter Laak Orchids heeft in zijn twee kwekerijen in Wateringen honderd vaste medewerkers.
Ter Laak Orchids heeft in zijn twee kwekerijen in Wateringen honderd vaste medewerkers. © Thierry Schut


Kwekerijen produceren samen jaarlijks 11 miljoen planten

Ter Laak Orchids heeft twee kwekerijen in het Zuid-Hollandse Wateringen die bij elkaar 17,5 hectare meten. Er werken honderd vaste medewerkers en in het seizoen nog eens tot 160 uitzendkrachten. De productie bedraagt acht miljoen planten per jaar met een omzet van 34 miljoen euro. In Guatemala heeft de onderneming samen met HFT Seedservices en Agro Orchids sinds 2016 een kwekerij van 1,2 hectare, die opereert onder de naam Ter Laak AmericaS. Deze produceert zowel bloeiende planten voor de lokale markt als halfwasproducten voor de omringende landen. Ter Laak Orchids vindt ook daar goed werkgeverschap belangrijk: het bedrijf in Midden-Amerika heeft 28 lokale medewerkers in vaste dienst, die in de pauzes maaltijden krijgen en kansen hebben om door te groeien. Orchios produceert jaarlijks drie miljoen planten per jaar op twee productielocaties in het Zuid-Hollandse Naaldwijk en De Lier van in totaal 4,5 hectare en met veertig medewerkers. Met hun verkooporganisatie The Orchid Growers leveren de twee phalaenopsiskwekerijen gezamenlijk 11 miljoen planten per jaar in de potmaten 7, 9, 12, 17 en 21 centimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer