Grootste deel melkveehouders voldoet aan derogatie-eisen

Bijna 90 procent van de gecontroleerde melkveehouders voldeed in 2020 aan de derogatie-eisen. Dat blijkt uit het inspectierapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Grootste+deel+melkveehouders+voldoet+aan+derogatie%2Deisen
© Twan Wiermans

Alle 17.041 melkveebedrijven die in 2020 een derogatievergunning hebben aangevraagd, zijn administratief gecontroleerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierbij vielen tweehonderd bedrijven af, ofwel omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden of zelf de aanvraag introkken. Van de overgebleven 16.841 aanvragen moet minimaal 5 procent fysiek worden gecontroleerd door de NVWA. Het aantal verleende vergunningen in 2019 was nog 18.118 stuks.

In totaal heeft de NVWA in 2020 846 bedrijven fysiek gecontroleerd. Daarvan voldeden 732 bedrijven (86,5 procent) direct aan de derogatievoorwaarden 2020. Daarop zijn in totaal 73 schriftelijke waarschuwingen afgegeven voor overtredingen die zijn hersteld. Er bleven nog 85 bedrijven over waar een rapport van bevindingen is opgemaakt. Die hebben betrekking op de derogatievoorwaarden, administratieve verplichtingen of een combinatie daarvan.


Onjuist bemestingsplan

De meest voorkomende overtreding, ruim de helft van alle gevallen, is een onjuist/onvolledig bemestingsplan. Dat komt mede doordat een foutief bemestingsplan het gevolg kan zijn van een andere overtreding. Daarnaast is de grondbemonstering een aandachtspunt, dit betreft ongeveer een derde deel van de overtredingen.

De afwijkingen van de overige voorwaarden hebben met name betrekking op het niet voldoen aan de 80 procent grasland en het verbod op kunstmestfosfaat. Bij de bedrijven die niet voldoen aan de eisen, kan de derogatievergunning worden ingetrokken en is de reguliere gebruiksnorm dierlijke meststoffen van kracht. Daarnaast kwamen deze bedrijven niet in aanmerking voor derogatie in seizoen 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer