Tentjes van plastic houden varkens warm

Om in de koude maanden van het jaar te zorgen voor een aangenaam stalklimaat, maakte Annemarie Noordman van de Varkenshoff in het Overijsselse Lemelerveld tentjes van plastic in de serrestal. 'We werken er nu een paar weken mee en het voldoet goed.'

Tentjes+van+plastic+houden+varkens+warm
© Frank Uijlenbroek

Familie Noordman nam in 2017 de Varkenshoff in gebruik. Een innovatieve stal met alle levensstadia van een varken in één open, groene ruimte. 'We leren nog iedere dag', zegt Noordman. 'Onder andere dat varkensstallen niet voor niets zo zijn gebouwd.'

Een van de ervaringen is namelijk dat de temperatuur in de stal in de koude maanden van het jaar voor de biggen, speenbiggen en halfwasvleesvarkens te laag is.


Grote strobalen

In het eerste jaar loste Noordman dat op door strohokken te maken van grote balen. 'Maar die verplaats je niet zo gemakkelijk. En is het warm, dan gaan de varkens helemaal buiten het bed liggen.'

Kleinere stropakken zijn gemakkelijk verplaatsbaar, maar hokken die daarvan zijn gemaakt worden afgebroken door de varkens, leerde de ervaring Noordman in het tweede jaar. 'Je moet echt ontdekken wat wel en niet kan.'

Dit jaar wordt ervaring opgedaan met zeil dat over buizen hangt die door de stal lopen. 'Een huisje in een huis.' De dieren houden de ruimte eronder lekker op temperatuur. En als het een warme dag is, schuift Noordman de tent open. 'Het is bewerkelijk', geeft de varkenshouder aan, 'maar het voldoet aan de verwachting.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer