Dierenambulances willen hulp van overheid bij aanpak vogelgriep

Dierenambulances draaien overuren door de uitbraak van de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. De vrijwilligers halen zieke en dode dieren op en helpen daarmee verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Dierenambulances+willen+hulp+van+overheid+bij+aanpak+vogelgriep
© Drik Hol

De organisaties achter de dierenambulances zijn voor de hoge kosten die ze momenteel maken afhankelijk van donaties. Stichting DierenLot, die honderden organisaties voor hulp aan dieren ondersteunt, wil financiële steun van de overheid. Maar de stichting krijgt tot nu toe geen enkele toezegging, aldus hoofd dierenwelzijn Daniëlla van Gennep.

Elke dag worden tientallen verzwakte of dode dieren gevonden. Dierenambulances halen die dieren op. Het gaat meestal om watervogels, maar er worden ook vossen, marters en andere kleine zoogdieren aangetroffen die waarschijnlijk besmet zijn met het virus. Soms komen dode vogels zo uit de lucht vallen. 'Het is heel zorgelijk', zegt Van Gennep.


Manager William Ploemen van de Dierenambulance Limburg Zuid noemt de situatie zelfs buitenproportioneel. Volgens hem wordt er heel veel van de vrijwilligers van de dierenambulance gevergd. Zij moeten 24 uur per dag zo snel mogelijk dode en zieke vogels opruimen om verspreiding van het virus te voorkomen. En daarvoor moeten ze zich elke keer geheel in beschermende kledij hullen.

'Kadaverzakken, wegwerpoveralls, overschoenen en desinfectiemateriaal, het gaat er hard doorheen. De ambulances hebben veel te lijden door het gebruik van de middelen voor desinfectie en schoonmaak', stelt Ploemen.


Pakken en mondkapjes

DierenLot vroeg eerder deze maand aan ministeries of de hulporganisaties overgebleven beschermende pakken en mondkapjes konden krijgen. Volgens Van Gennep kwam er een toezegging, die later weer is ingetrokken. 'We hebben die spullen hard nodig, want in het buitenland zijn al mensen geïnfecteerd door contact met een dier met vogelgriep. De volksgezondheid is in gevaar, het is nog nooit zo erg geweest met de vogelgriep.'

Vooral watervogels lopen de ziekte op. Maar ook roofvogels, wilde zoogdieren en loslopende honden en katten die van zieke vogels eten, raken besmet. 'Het is een vreselijke ziekte. De dieren raken neurologisch aangetast en we kunnen niets anders doen dan ze laten inslapen', aldus de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, die vooral op Voorne-Putten veel slachtoffers vindt.

DierenLot wil nader onderzoek naar een mogelijke vaccinatie tegen vogelgriep voor dieren en de inzet van sneltesten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer